Den invasiva arten gul skunkkalla breder bland annat ut sig vid Vinån.
Den invasiva arten gul skunkkalla breder bland annat ut sig vid Vinån. Bild: Arkivfoto

Invasiva arter blir en stor kostnad för kommunen

Gul skunkkalla, jättebalsamin och jätteloka är tre invasiva arter som fått fäste på mark som ägs av kommunen. De måste bekämpas, men det kostar.

ANNONS
|

Invasiva arter, det vill säga arter som hotar den inhemska mångfalden, blir ett allt större hot mot den biologiska mångfalden. De orsakar skador på naturen och kan göra det svårare för oss att visas i naturen genom att de till exempel kan orsaka hudskador (exempelvis jättelokan). De kan också skada fisket, jordbruket och skogsindustrin genom att sprida sjukdomar.

Sedan fem år tillbaka finns en EU-förordning om förebyggande hantering av invasiva arter. Enligt förordningen är det förbjudet att importera, odla, föda upp eller transportera arter som förekommer i EU:s förteckning över invasiva arter. Sammanlagt rör det sig om 66 arter, varav tolv finns i Sverige (sju växter och fem djur).

ANNONS

Som markägare har Falkenbergs kommun ansvaret för att bekämpa invasiva arter på sin mark. Detta arbetet bör göras omgående eftersom invasiva arter sprider sig snabbt. Ju längre man väntar, desto dyrare blir det. I dag finns tre arter på kommunens mark: Gul skunkkalla, jättebalsamin och jätteloka. För att kunna bekämpa dem på ett effektivt sätt måste en inventering göras på all kommunalägd mark.

När politikerna i kommunstyrelsen hade sitt första sammanträde efter sommaruppehållet stod bekämpningen av invasiva arter på dagordningen. Politikerna konstaterade att kommunen måste börja med en inventering. Därefter ska en plan tas fram för hur man ska bekämpa dem. Planen bör vara klar år 2022. Den första delen av arbetet, inventeringen, beräknas kosta 200 000 kronor. Tanken är att arbete ska utföras av personal från kommunstyrelseförvaltningen och kultur- fritid och teknikförvaltningen. Möjligheten finns att söka så kallade LONA-bidrag som kan täcka 50 procent av kostnaden. Förkortningen står för Lokala Naturvårdsprojekt.

Rebecka Kristensson (S) var ordförande på kommunstyrelsens möte. Hon befarar att bekämpningen av invasiva arter kan bli stor kostnad för kommunen.

– Som markägare har kommunen skyldighet att bekämpa dessa arter, men jag vet inte hur mycket vi kommer att lägga i budgeten, säger hon.

ANNONS

Georgia Ferris (KD) säger att de invasiva arterna kan bli stora problem i framtiden om inget görs.

– Vi ska titta på hur vi kan bli mest kostnadseffektiva och se över våra rutiner. När man till exempel gräver upp schaktmassor kan det hända att invasiva arter följer med och sprids till nya platser. Det måste stoppas.

Läs mer här: Invasiva arter är ett växande bekymmer

Läs mer här: Parksliden sprider sig ohämmat i naturen

Läs mer här: Stinkande skönheter i Vinådalen kan kosta markägare miljoner

ANNONS