Inte tillräckligt många elever är behöriga: ”Ett misslyckande”

Barn- och utbildningsnämndens mål för 2020 nåddes inte. Men de är på god väg, menar nämndordförande Peter Dygården.
– Så länge vi inte har lyckats att fler elever når målen får vi se det som ett misslyckande, säger han.

ANNONS
|

Antalet niondeklassare som var behöriga till högskoleförberedande gymnasieprogram och yrkesprogram uppgick under 2020 till 77 respektive 79 procent. Detta kan jämföras med rikssnittet som ligger på 82 respektive 84 procent. Samtidigt visar statistiken att endast 65 procent av eleverna i årskurs 6 är behöriga i alla ämnen.

– Det är lågt. Vi har tidigare haft F-5 och 6-9, men nu går vi över till F-6. Jag tror att det blir lättare med den nya organisationen, säger Dygården och fortsätter:

– Det är självklart ett misslyckande att vi inte når målen. Barnen måste få möjligheter att nå sina mål. Elever som inte går ur skolan med fullständiga betyg har det mycket svårare i samhället senare.

ANNONS
Andelen elever i årskurs 6 som har godkänt i samtliga ämnen.
Andelen elever i årskurs 6 som har godkänt i samtliga ämnen. Bild: Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer: Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott stryks

Peter Dygården menar att målen är högt uppsatta och att de ständigt jobbar för att alla elever ska nå behörigheter till gymnasiet.

– Det är en bit kvar. Det är på rätt väg men vi är inte nöjda förrän det är betydligt högre. Det viktigaste är att betygen inte ska vara beroende av vilken skola du går på. Alla elever ska få samma möjligheter på våra skolor och likvärdiga möjligheter att nå målen.

Den senaste rapporten visar å andra sidan att de procentuella siffrorna över antalet gymnasiebehöriga elever stiger.

– Den resultatanalysen visar att det ser betydligt bättre ut. Vi kommer att stiga en hel del och det är väldigt positivt.

Läs mer: Privata skolor i Falkenberg vill utöka – nämnden oenig

ANNONS