Gösta Harryson är framför allt bekymrad över hur rullstolsburna ska kunna ta sig ut ur Argussalen vid en brand. Det krävs hiss för att ta sig in där med permobil/rullstol och det är trappor upp till nödutgången.
Gösta Harryson är framför allt bekymrad över hur rullstolsburna ska kunna ta sig ut ur Argussalen vid en brand. Det krävs hiss för att ta sig in där med permobil/rullstol och det är trappor upp till nödutgången. Bild: Mårten Samuelson

Inte nöjd med svar om Argus

Nu har Gösta Harryson fått svar på sina frågor om tillgängligheten på Argus. Men han är inte nöjd med de besked som lämnas.

ANNONS
|

Tidningen berättade i oktober om hur Gösta Harryson hjälpte sin rörelsehindrade granne Anita Ackelöv när hon ville besöka det nya kulturhuset. Men de stötte på många problem när Anita skulle ta sig runt med sin permobil.

Gösta återvände några dagar senare och konstaterade då att även konsertsalen Argushallen är besvärlig att nå för rullstolsburna personer.

Påpekade brister

Därför skrev han ett brev till kommunrådet Per Svensson (S) och påpekade brister han själv och några andra upptäckt när det gäller tillgängligheten i kulturhuset. Då fick Gösta besked att en del av småfelen åtgärdats.

Byggprojektledaren Andy Femling berättade för HN att man följt alla regler och att byggnaden godkänts vid besiktningen. Men Gösta Harryson hade inte fått svar på alla sina frågor och skrev ett nytt brev till kommunen.

ANNONS

Strax före jul kom svar från nya förvaltningschefen Maria Sjödahl på kultur-, fritids- och teknikförvaltningen. Hon började sin anställning så sent som i oktober och var inte med och planerade nybygget.

Uppfyller kraven

Hon tackar Gösta för hans engagemang men vidhåller att Argus uppfyller befintliga utformningskrav efter kontakter med tillgänglighetskonsult och brandkonsult.

Gösta Harryson ifrågasätter om de konsulter som fastställt kraven är uppdaterade på vad som gäller i dag. När många rörelsehindrade har permobiler som är betydligt större än vanliga rullstolar.

Framför allt är han bekymrad över Argussalen och hur den ska utrymmas vid en eventuell brand. Hissar får inte användas då och det krävs fungerande el för att personer i permobiler och/eller rullstolar ska kunna ta sig ut via scenen.

Lång utrymningstid

– Där finns plats för nio rullstolar i salen och man räknar med att det tar cirka tre minuter för en rullstol att tas upp med hjälp av lyftplattformen om den fungerar. Är det då nio personer som behöver hjälp tar det nästan en halvtimma att få ut alla.

Eftersom lokalen har en sprinkleranläggning finns inget särskilt krav på horisontell utrymning för rullstolsburna. Det innebär att om det finns trappor räknar man med att övriga besökare eller personal på plats ska hjälpa till att få ut de rullstolsburna vid en nödsituation.

ANNONS

– Ska de då bäras uppför trapporna om elen inte fungerar? Förmodligen krävs det tre personer för var och en i så fall. Detta kan möjligen fungera vid en planerad brandövning. Men knappast vid en paniksituation, säger Gösta Harryson som anser att nuvarande regelverk inte är anpassat till dagens verklighet.

LÄS MER: Kritik mot tillgängligheten på Argus

LÄS MER: Är Falkenberg en stad för alla?

LÄS MER: Historisk första konsert i Argus

ANNONS