Inspektörerna som kontrollerar trängsel i Falkenberg

Kommunerna har sedan 1 juli haft ansvaret för tillsyn av trängsel på serveringsställen. HN har följt med inspektörerna Helen Nilsson och Helena Renérius på kontroll.

ANNONS
|

En blåsig och mulen torsdag i Falkenberg står inspektörerna Helen och Helena utanför miljö- och hälsoförvaltningen. Det är lunchtid och de ska göra en översiktskontroll på några av kommunens lunchrestauranger.

– Tidigare har vi gjort mer djupgående nedslag. Nu när vi gjort det nästan överallt kontrollerar vi övergripande att reglerna fortsätter följas, säger Helen Nilsson.

Med en tilltagande känsla av att det snart blir regn är det ganska folktomt på restaurangerna i Falkenbergs centrum. Helen Nilsson berättar dock att det går att göra besök ändå, och att en stor del av syftet även är att samtala med krogägarna.

– Frågan är om det är möjligt att hålla avstånd. Kan man ställa sig i kön, hämta bestick och köpa i kassan utan att behöva trängas. Det brukar man kunna uppfatta även om det inte är mycket folk på plats, säger Helen Nilsson.

ANNONS

Majoriteten godkända

Snabbt avverkar de besök hos MAJO, Stanton, Sisi, Belugia och Hermans, som alla klarar sig utan anmärkningar.

Fiket Borgmästargården är det första stället under dagen som får en tillsägelse. Stolsryggarna vid borden intill fönsterna är för nära varandra. Vid en tidigare inspektion har de fått godkänt för möbleringen, men sedan dess har riktlinjerna från folkhälsomyndigheten ändrats.

– Det är därför vi ser dialogen som en stor del i vårt uppdrag. Det är inte så att man får ett föreläggande direkt, åtgärdas bristen under dagen är det inga problem. Vi har förståelse för att det kan vara svårt att hänga med i alla nya svängar, mycket av detta är ju nytt för oss också, säger Helena Renérius.

Ägaren Ann Sophie Lönnberg berättar att de haft problem med att få behålla sin nya möblering. Borgmästargården har ställt isär bord för att få mer luft mellan sällskapen, men ibland möblerar gästerna om.

– Vi visste inte att direktiven hade ändrats, det är mycket att hålla koll på. Men sen är det även en del gäster som flyttar på bord för att kunna sitta med varandra. I vanliga fall hade det kanske inte varit ett problem, men nu står de där de står av en anledning.

ANNONS

Gäster lyssnar inte på krögarnas uppmaningar

Borgmästargården är inte de enda som nämner att det ibland varit svårt att få besökare att följa reglerna. Rådhustorget No1A är näst på tur att få besök, och klarar sig utan anmärkningar. Köksmästare Jonas Grahn berättar att det svåraste för dem varit just att få gäster att lyssna.

– Det är för oss som det är för alla andra. Vi måste alltid ha någon på utsidan som säger till och håller koll när det är mycket folk, säger han och kollegan Adde Lundberg fyller i:

– Vi har förlorat så jäkla mycket sittplatser nu under våren, och då blir man lite frustrerad när det inte finns någon respekt.

Att få besök från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen är kanske vanligtvis något som man tänker att krogägare inte är så förtjusta i. Under pandemin har dock trängselinspektionerna till stor del varit uppskattade, enligt Helena Renérius.

Väcker känslor

En som inte är så förtjust just denna dagen är Hayder Salib på En till Pizzeria. Han får först en anmärkning om bord som är för tätt intill varandra, men förklarar att det väldigt sällan sitter många sällskap inne.

– Jag vet många ställen som inte sköter sig utan att få anmärkningar. Vi har åtgärdat våra brister men ändå fortsätter de komma hit, det är inte jämt, säger han.

ANNONS

Under lunchen hinner Helen och Helena besöka nio restauranger, av dessa är det tre som får synpunkter.

– Många ser det som ett stöd i att göra rätt. Det har varit en del anmärkningar under våren och sommaren, men jag tycker att de flesta ägare varit väldigt hörsamma och snabba i sina åtgärder, säger Helena Renérius.

ANNONS