Ingrid upptäckte okända lån efter makens död – nära förlora huset

I alla år hade maken skött familjens ekonomi. När han dog gjorde Ingrid, boendes i Falkenbergs kommun, en fruktansvärd upptäckt. Han hade tagit flera blancolån. Ekonomin rasade och Kronofogden ville ta huset från henne.

ANNONS
|

I slutet av 2018 somnade Ingrids man in efter en längre tids sjukdom. De bodde tillsammans i ett hus i Falkenbergs kommun. För första gången i deras äktenskap var det nu Ingrid, i 65-årsåldern, som skulle sköta ekonomin.

– Jag hade inte betalt en räkning i hela mitt liv. Han skötte allt och jag ifrågasatte aldrig det. Jag litade på honom till hundra procent, säger hon.

Ingrid insåg snabbt att det fanns flera lån som hon inte hade någon koll på. En vän sa till henne att begära lånehandlingar. Det visade sig då att hennes make tagit flertalet nätlån, så kallade blancolån, med skyhöga räntor.

ANNONS

Hade tagit lån för över 300 000 kronor

Ingrid hävdar att han hade gjort det genom att skriva under med både sin egen och hennes namnteckning.

– Det syntes att han hade skrivit mitt namn, det var inte min namnteckning. Jag polisanmälde det direkt.

Undertecknad får se de olika namnunderskrifterna som Ingrid visar. Både lutningen och stilen skiljer dem åt. Men vem som skrivit vad är så klart svårt att utreda efteråt.

Polisen la ner Ingrids anmälan om urkundsförfalskning omedelbart.

– Vi kan inte utreda brott där gärningsmannen är avliden, säger Hanna Arnell, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg.

Ingrid menar att det rörde sig om lån för över 300 000 kronor. En del var redan från 2005. Ingrid tror att hennes man hade tänkt att betala tillbaka lånen utan att hon skulle upptäcka det. Ingrid misstänker att pengarna troligtvis gick till diverse spel på hästar.

– Jag visste att han spelade men inte så här mycket. Pengarna kan inte ha gått till något annat, då skulle jag ha undrat var han hade fått pengarna från, säger hon.

"Jag hade inget eget konto utan fick pengar då och då för att handla mat”, säger Ingrid.
"Jag hade inget eget konto utan fick pengar då och då för att handla mat”, säger Ingrid. Bild: Pär Lindqvist

Ingrid vill berätta sin historia för att hjälpa andra. Hon vill inte att någon annan ska hamna i samma sits som henne.

– Jag har sagt till andra, för tusan, se till att vara med. Var två som har hand om ekonomin. Någon gång måste man ju ta hand om det ensam om den andra dör före. Jag var så himla dum som inte var med från början, säger Ingrid.

ANNONS

Claes Björnerhag arbetar som utredare på polisens bedrägerirotel i Halland. Han har sett liknande fall tidigare.

– Många gånger handlar det om att någon dolt sitt spelmissbruk. Man lånar pengar för att spela och det är klart att man inte berättar för anhöriga hur det ligger till. Det kan komma som en överraskning, säger han.

Ingrid hade ingen möjlighet att betala av lånen och fick inte själv ta några lån. Paret har tidigare haft ekonomiska bekymmer och hade skuldsanering i mitten av 2010-talet.

– Det berodde på att hans firma inte gick bra. Men han skötte hela skuldsaneringen. Jag visste inte hur mycket pengar han hade. Jag hade inget eget konto utan fick pengar då och då för att handla mat, säger Ingrid.

Var tvungen att sälja sitt hus

Inte heller hos bankerna fick Ingrid något gehör. De trodde inte på att det var hennes man som skrivit hennes namnteckning.

De obetalda räkningarna gick till Kronofogden som krävde hela summan på en gång. Enda möjligheten var att sälja huset för att betala.

Huset lades ut på exekutiv auktion i november förra året. Men ingen nappade. I samband med ytterligare en visning inför en ny auktion rasade världen på nytt för Ingrid.

– Jag hittade min son död i sin säng.

ANNONS

Ingrids dotter Anna ansökte då om anstånd hos Kronofogden för att skjuta upp visningen av huset samt auktionen till efter begravningen. Hon bad om skyndsam handläggning.

Jag hittade min son död i sin säng.

Två timmar innan visningen skulle äga rum fick de beskedet att de fått avslag på anståndet.

– Jag bara satt där i hallen. Det var två från kronofogden och folk som skulle titta på huset som gick runt. Det kändes fruktansvärt, säger Ingrid.

Ulrika Attnäs Loebbert är sektionschef på avdelningen försäljning på Kronofogden. Så här säger hon om myndighetens agerande:

– När försäljningen är kungjord (annonserad) krävs mycket starka skäl att bevilja ett anstånd. Mycket starka skäl innebär exempelvis ett påskrivet köpekontrakt eller fullbetalning. Det är många intressenter inblandade vid kungörelsen. Syftet med exekutiv försäljning är att fordringsägarna vill ha betalt.

Hon har förståelse för att att beskedet kom sent. Men står ändå fast vid att Kronofogden agerande var korrekt.

– Att ändra tid för en visning är inte görligt eftersom de åtgärder som finns i underrättelsen och kungörelsen är tvingande åtgärder, enligt utsökningsbalken. Det går alltså inte att ändra tiden som är annonserad och underrättad, utan att auktionen måste ställas in och den exekutiva försäljningen måste startas om.

”Mamma blev utnyttjad”

Dottern Anna som bor i Stockholm kände sig allt mer förtvivlad.

ANNONS

– Jag insåg mer och mer att mamma blivit utnyttjad. Ingen har trott på henne och ingen har tagit någon hänsyn. Hon har blivit mer och mer psykiskt nerbruten. Hon har varit som ett öppet mål och inte fått någon hjälp, säger Anna.

Ingrid berättar att hon mått extremt dåligt.

– Mitt liv har varit ett helvete sedan 2015, säger hon och nämner flera plötsliga dödsfall inom familjen.

– Och så hade jag det där med huset hängandes över mig. Det har varit två år av ständig oro, det har hållit mig vaken nästan varje natt. Jag sov väl kanske tre timmar och kunde inte äta något. Under mina tre veckors semester förra året satt jag varje dag och gick igenom gamla räkningar.

Ingrid var ytterst nära att bli av med sitt hus. Men hon kan nu bo kvar. ”Jag ska betala av lånen inom fem år. Så länge måste jag jobba innan jag kan gå i pension”, säger hon.
Ingrid var ytterst nära att bli av med sitt hus. Men hon kan nu bo kvar. ”Jag ska betala av lånen inom fem år. Så länge måste jag jobba innan jag kan gå i pension”, säger hon. Bild: Pär Lindqvist

Anna insåg att om mamman skulle få behålla sitt hus så var det hon som skulle rädda det. Hon vände sig till crowdfunding-sidan GoFundMe där hon la upp information om sin mammas situation och bad folk att skänka pengar.

– Jag hade hört talas om det tidigare, men var osäker hur bra det fungerar och om det var en bra plattform.

Lyckades samla in 30 000 kronor

Anna lyckades få in över 30 000 kronor.

– Det var inte bara från personer vi känner utan andra. Jag är otroligt tacksam för allt som kommit in.

ANNONS

Hon tog även lån av vänner och i sista stund kunde de stoppa auktionen och betala av skulden till Kronofogden. Därmed fick Ingrid behålla sitt hus.

Jag har alltid behövt vara den starka och tröstat andra.

När tidningen når henne har Ingrid precis kommit hem efter att för första gången i sitt liv träffat en psykolog.

– Jag har alltid behövt vara den starka och tröstat andra. Nu sa min dotter till mig att jag måste släppa fram allt. Det känns som jag lämnat en halv ryggsäck hos psykologen, säger hon.

Fotnot: Ingrid och Anna vill vara anonyma och heter egentligen något annat.

Så säger bankerna om lånevillkoren

Ingrid uppger att hennes man lyckades låna pengar trots att hon var ovetandes om det genom att förfalska hennes namnteckning.

Hur är det möjligt?

Hanna Belander, pressansvarig på Nordax Bank:

”För att Nordax ska betala ut ett lån till dig som kund behöver du signera ett skuldebrev, detta dokument utgör avtalet mellan kund och Nordax gällande det beviljade lånet. Skuldebrevet kan signeras digitalt, dvs med BankID/Mobilt BankID, alternativt kan det skickas som ett fysiskt dokument till din folkbokföringsadress för signatur. Du signerar i detta fall skuldebrevet och skickar tillbaka till Nordax i medföljande svarskuvert. I tillägg behöver du då skicka med en tydlig kopia av din giltiga legitimation”

Anders Karlström, informationschef på Marginalen Bank:

”Vi är mycket måna om våra kunders integritet och säkerhet och erbjuder först och främst signering med bankID, men de som inte har den möjligheten får signera skuldebrevet med sin namnteckning. Exakt hur den manuella verifieringsprocessen är utformad kommenterar vi inte publikt av säkerhetsskäl. Eventuella bedrägerier eller bedrägeriförsök utreds av vår bedrägerifunktion”.

ANNONS