Ingen utreder branden i Kronan-gallerian

Fallet har hamnat hos rotel som inte har tid.

ANNONS
|

Trots att butikspersonal sett saker som tyder på att tre ungdomar kan ligga bakom den anlagda branden i gallerian Kronan Shopping har polisen fortfarande ingen misstänkt. För närvarande arbetar de inte ens med fallet.

Branden startadestrax efter lunch, måndagen den 22 maj,inne på en toalett. Gallerianfick totalutrymmasoch hölls stängd resten av dagen.

Eftersom branden bedöms vara anlagd harden fått brottsrubriceringen mordbrand. Det innebär att den inte ska utredas av polisen i Falkenberg, utan av den länsgemensamma roteln för grova brott. Problemet är bara att den roteln samtidigt ska utreda alla andra grövre brott som begåtts i Halland den senaste tiden. Då är en brand på en toalett i Falkenberg ingenting som prioriteras.

ANNONS

– Vi har inte resurser att jobba med den just nu. Alla ärenden där vi redan har personer frihetsberövade måste gå före. Däremot är utredningen inte nedlagd på något sätt. Den ligger och väntar på sin tur, säger Cecilia Bergsten, chef för grova brott i Halland.

Hon berättar att polisen inte ens har någon misstänkt för branden.

Men butikspersonal har ju sett tre killar gå in på toaletten med en bunt tidningar strax innan branden startade?

– Ja, det vet jag. Men det återstår några steg därifrån till att säga att det finns skälig misstanke mot en specifik person.

Enligt butikspersonalen är det ungdomar som ligger bakom. Ser du inget problem med att ett brott med unga gärningsmän blir liggande utan åtgärd?

– Jo, det här är absolut inte optimalt. Jag är den första att önska resurser till att ta alla ärenden på en gång. Men som det ser ut nu har vi inte möjlighet till det. Vi har till och med fått be om hjälp från lokalpolis för att klara av de ärenden där vi har frihetsberövade.

När kommer ni att ta tag i den här utredningen då?

– Jättesvårt att säga. Det beror väldigt mycket hur det går i de utredningar vi håller på med nu. Flera av dem är stora och inget man lyckas leda till åtal på en vecka.

ANNONS

När tror du att du vet mer?

– Inte nästa vecka och inte veckan efter det heller. Möjligen efter midsommar, säger Cecilia Bergsten.

ANNONS