Ingen städstrejk på Gekås och Carlsberg

Det blir ingen städstrejk på Gekås och Carlsberg. Parterna har kommit överens om ett nytt treårigt avtal.

ANNONS
|

I slutet av maj varslade fackförbunden Fastighets och Seko om strejk inom städområdet, eftersom avtalsförhandlingarna som berör 25 000 anställda inom arbetsgivarorganisationen Almegas ansvarsområde kärvade.

Bland annat gällde strejkvarslet, med start 8 juni, städare anställda av städfirman Sodexo på Gekås i Ullared och Carlsberg i Falkenberg.

Men nu är parterna överens. Fackens kärnfråga om en låglönesatsning anses löst, där parterna möjligen har olika tolkningar om avtalets värde på tre år. För arbetsgivarna är det avgörande att lönehöjningarna totalt ska rymmas inom riktmärket för hela arbetsmarknaden, efter de avslutade förhandlingarna inom industrin. Och då handlar det om en lönehöjning på 6,5 procent under tre år.

ANNONS

– Vi är nöjda med uppgörelsen. Vi har med den låglönesatsning som är LO:s gemensamma krav, säger Magnus Pettersson, Fastighets, och Mats Ekeklint, Seko, i ett gemensamt uttalande där de också menar att de inte behövt ”sälja av något” för att nå resultatet.

Arbetsgivaren uppger å sin sida att satsningen ryms inom de 6,5 procenten genom att ett annat tillägg, det så kallade ”branschvanetillägget”, blir fryst under en treårsperiod på 2016 års nivå.

Lägsta månadslön (heltid) till dem som fyllt 22 år blir enligt det här avtalet 22 212 kronor 1 juni 2017, 22 762 kronor 1 juni 2018 och 23 312 kronor 1 juni 2019, enligt facken.

ANNONS