Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ingen mer basket vid Skrea strand – nu blir planen utegym

En klagande granne blev dödsstöten för basketplanen. I stället ska den förvandlas till ett stort utomhusgym.

Att ombyggnaden av Klittervägen bland annat ska resultera i nya möjligheter för utomhusträning har varit känt en längre tid. Men planerna på utegym har tidigare handlat om tre redskap på en parkering i närheten av Ocean Hotel. 

Nu har kommunen tänkt om och bygger i stället ett stort handikappanpassat utegym med sju redskap på den plats som nu är basketplan, även den strax bredvid Ocean.
– Företaget som tillverkar de här redskapen kommer och monterar dem om några veckor, säger Leif Sjöstedt, projektledare på kommunens gatu- och trafikenhet. 

Vad ligger bakom de ändrade planerna?
– Det var inget vidare bra underlag på det tidigare stället. Det är inte så bra att ha plattor under redskapen om det skulle hända något, säger Leif Sjöstedt.

Enligt honom har kommunen även tagit intryck av ett medborgarförslag som man tog emot i augusti och som handlade om att det bör byggas ett beachgym vid Skrea strand, vilket enligt förslagsskrivaren skulle bli det första i sitt slag i Sverige. 

Men det finns ännu ett medborgarförslag, som trots att det förkastats tycks ha spelat stor roll.

För drygt ett år sedan kom det nämligen in ett förslag om att ta bort basketplanen, från en granne som upplevde den som störande.
Då ansåg kultur- och fritidsnämnden att planen var populär och välanvänd samt att störningen var för liten för att motivera en flytt.

Men nu avvecklas alltså planen ändå. Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Johansson (C) beror det delvis på att den missnöjde grannen klagade vidare till kommunens miljö- och hälsoenhet, som tittade närmre på basketplanen.

– De hann aldrig göra något riktigt ärende av det, men vi fick tydliga signaler om att vi skulle tvingas hindra folk från att spela där på kvällarna. Det skulle innebära stängsel och lås och det vill vi inte ha, säger Per Johansson. 

Huruvida det blir någon ny basketplan nere vid stranden i framtiden är oklart.
– Just nu har vi ingen aktuell plats för ny plan därnere, men vi får titta på det. Klart att de som använt den kommer sakna den och jag hade själv gärna sett att den fick vara kvar, säger Per Johansson.

Han är dock positiv till planens nya användningsområde.
– Från nämndens sida har vi länge framfört att vi vill se fler utomhusgym i Falkenberg och det här är en yta som ligger strategiskt bra, säger Per Johansson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här