Ivo kritiserar inte vårdcentralen i Falkenbergs kommuns hantering av cancerdrabbad.
Ivo kritiserar inte vårdcentralen i Falkenbergs kommuns hantering av cancerdrabbad. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ingen kritik mot cancerbesked till ensam

En patient anmälde en vårdcentral i Falkenbergs kommun för sen diagnostisering av lungcancer och för det sätt cancerbeskedet gavs. Ivo anser inte att det fanns några brister.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Patienten hade besökt vårdcentralen i Falkenbergs kommun under ett års tid på grund av hosta feber och nattsvettningar. En lungröntgen genomfördes i september 2019 som visade oskarpa förtätningar som tillkommit sedan en tidigare lungröntgen cirka ett och ett halvt år tidigare.

Patienten kritisk

Cancerbeskedet lämnades till patienten utan att någon närstående fanns med vid besöket. Patienten är kritisk både mot att diagnostiseringen drog ut på tiden och det sätt som cancerbeskedet gavs.

Inspektionen för vård, Ivo, och omsorg som har utrett ärendet konstaterar att vårdgivarens och patientens version av hur det hela gått till skiljer sig kraftigt åt. Läkaren anses ha vidtagit relevanta medicinska åtgärder utifrån patientens symptom och menar på att händelsen inte medfört någon vårdskada.

ANNONS

Kunde inte förutse

När det gäller cancerbeskedet så säger läkaren att hen inte kunde förutse att patienten skulle få ett så allvarligt besked eftersom patienten kommit på ett akut mottagningsbesök.

Ivo skriver i sitt beslut att även om man inte påtalat brister i det här fallet uppmanas vårdgivaren att ta hänsyn till patienters och närståendes synpunkter för att förbättra vården.

ANNONS