Ingemar Alenäs tilldelas högsta hedersbenämning för sitt arbete i bland annat Ätran.
Ingemar Alenäs tilldelas högsta hedersbenämning för sitt arbete i bland annat Ätran. Bild: Ola Folkesson

Ingemar Alenäs livsverk prisas med högsta hedersbenämning

Ingemar Alenäs från Vessigebro har arbetat för biologisk mångfald i både vått och mark hela sitt liv. Nu får han utmärkelsen Guldnålen av Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund.

ANNONS
|

Det är en märkbart stolt Ingemar Alenäs som svarar i telefonen när tidningen ringer och frågar om utmärkelsen Guldnålen. Priset är den högsta hedersbenämningen som Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund delar ut och motiveringen vittnar om ett livsverk.

- Jag är oerhört stolt och glad! Att man uppmärksammar arbetet för biologisk mångfald och hållbart fiske leder förhoppningsvis att det visar att det löser sig att skapa goda exempel, säger Ingemar Alenäs.

Just goda exempel är något som Ingemar återkommer till många gånger under samtalet. Framförallt utrivningen av kraftverket vid Herting i Ätran, där Ingemar var en viktig kugge i hjulet för projektets framgång. Satsningen resulterade i 30 000 nya laxyngel i Ätran och är internationellt erkänt som ett av de mest framgångsrika fiskvårdsprojekten i världen.

ANNONS

- Stellan är vår världsmästare i pingis, och Herting fors är vår världsmästare i fiskvård. Det är nog inte många som vet vilken världsstjärna vi har i Falkenberg.

Att Ingemar Alenäs inte var ensam i alla de projekt han drivit är något han är noga med att poängtera. Mellan raderna vittnar hans historier dock om en väldigt driven man som alltid gjort det stora extra i sitt arbete för mångfald.

- När jag var kommunekolog frågade vi länsstyrelsen om mer pengar för kalkning av vattendrag, men fick nej. När jag då frågade om möjligheterna för att få bidrag från EU sa länsstyrelsen att det var omöjligt, säger Ingemar och fortsätter:

- Men när jag åkte ner till Bryssel och frågade gick det alldeles utmärkt. Det gjorde Falkenberg till första kommunen som fick EU-bidrag för kalkning.

Nu är Ingemar pensionerad sedan fem år tillbaka och fortsätter sitt prisade livsverk genom bihotell, vildvuxna områden på gräsmattan och guidade turer runt Falkenbergs vattendrag.

- Det lilla är också viktigt. I tider som dessa blir det extra tydligt hur viktig naturen är, det är den som består om vi bara låter den göra det. Det hoppas jag detta priset ska kunna inspirera till, avslutar Ingemar Alenäs.

ANNONS
ANNONS