Illustratör har hittat hem

Hon är uppväxt i Kungsbacka och bor i Långås. Men illustratören Turi Everett tog en lång tur till Amerika innan hon hamnade i Halland igen.

ANNONS
|

– Jag träffade min man i Florida och vi bodde många år i USA innan vi bestämde oss för att ta en paus från Amerika och flytta till Europa.

Turi och Jay, som hennes man heter, bor på en gård i Långås tillsammans med dottern Aria.

Turi Everett växte upp och gick i skolan i Kungsbacka och Göteborg. Under gymnasiet gick hon en grafisk utbildning och har sedan illustrerat, tecknat och målat sig fram. Efter gymnasiet fastnade hon i USA och i Florida till en början. Där träffade hon Jay och målade för mat och uppehälle. Efter att ha tagit dykcertifikat och levt där en tid bestämde de sig för att flytta till västkusten. Under många år bodde de i Kalifornien och Nevada, där Jays föräldrar fortfarande bor kvar.

ANNONS

– Vi trivs väldigt bra med att ha en fot kvar i USA. Vi har en vänner och släkt där. Det är en annan mentalitet i Staterna eftersom det är en sådan mix av många människor. Du får ett bemötande och det blir en annan energi då, säger Turi.

Hon sitter till vardags i sin studio på gården i Långås och målar, en kontrast till livet i USA. Där har hon inrett en del av ladugården och har även planer på att öppna upp mer för att hålla i kurser.

– Jag har fått många förfrågningar om kurser, oftast från kvinnor, och det tänker jag att jag ska hålla i sommar. Ett samarbete med andra konstnärer är en del av planen.

– Det är spännande och roligt att ha den sociala kontakten med människor, det är så mycket kreativitet som flödar och det gillar jag. Jag gillar när vi får lov att uttrycka oss i måleri det är mycket nyttigt och hälsosamt säger Turi och skrattar.

Hon jobbar främst som illustratör och älskar att framställa loggor. Även om hennes favoritmotiv och inspiration är hästar, gör hon gärna illustrationer och loggor även med andra motiv. Framöver tänker hon sig arbeta mer med digital produktion och gör även en hel del kort och tryck till försäljning, som bland annat finns i Falkenbergs bokhandel.

ANNONS

Hon jobbar även med bilder som kommunikation, till exempel i läroböcker, eller annat utbildningsmaterial, men även för broschyrer och i tidningar.

Hennes arbetsplats har varit Sverige sedan 2004, men nu öppnar hon för att utöka sin verksamhet för att utmana sig ytterligare genom att odla sina kontakter i Amerika, och arbeta där igen för att måla hästar.

– Jag har gjort mycket illustrationer och målningar åt non profit-organisationer för hästar, hundar och katter tidigare och det gör jag gärna mer av.

Men nu finns hjärtat på gården i Långås. Hästarna har varit inspirationen sedan hon var barn. Nu har hon en egen häst som går på fälten utanför fönstret i studion.

– Jag vill ha frisk luft och vackra vyer. Jag trivs här, där det är öppna landskap. Det blåser lite mycket ibland, men jag älskar det. Ska jag hitta någon plats är det öppna landskap-känslan jag trivs i, där blir det den där känslan av det härliga energiflödet.

ANNONS