Ny staty. Czon och hans Underground placerade en ny Ätrajungfru intill den gamla slottsruinen.
Ny staty. Czon och hans Underground placerade en ny Ätrajungfru intill den gamla slottsruinen.

Illegal konst vid borgruinen får beröm

Falkenberg utsattes för en konstkupp i kväll. Plötsligt fanns en blåhårig Ätrajungfru på plats intill borgruinen vid Ätran.

ANNONS
|

Konstnärskollektivet Czon & Underground slog till med gerillakonst igen. Tidigare i år satte de upp en skylt om Brännhalladägan utanför Eftra. Gruppen gillar att uppmärksamma sagoväsen av olika slag och den här gången var det alltså Ätrajungfruns tur.

Johan Dahnberg från Hallands konstmuseum guidade en liten grupp till södra sidan av Tullbron på onsdagskvällen. Där stod en lastbil redo att lasta av en stor skulptur med Ätrajungfrun och tuppen som sägs vaka över skatten som försvann med henne under Falkenbergs hus.

På plats vid avtäckningen var bland andra trubaduren Alf Hambe som på 80-talet tillsammans med konstnären Hans Arnold gjorde en sagobok om Ätrajungfrun.

ANNONS

– Alldeles underbart! Jag tycker hon är jättesnygg, en skönhet, utbrast Hambe spontant.

En annan på plats var konstnären och galleristen Viktor Byhr från Urban artroom i Göteborg som sysslar med gatukonst.

– Roligt när folk tar sådana här initiativ. Hoppas medborgarna i Falkenberg och de som medborgarna finansierar också uppskattar det här. Om ingen rör henne kan hon nog hålla ett bra tag, menar Viktor Byhr.

Även förre galleristen Johny Kronwall dök upp och gillade det illegala konstverket.

– Kul att det händer något i Falkenberg.

Czon von Underground är pseudonym för en konstnär från Falkenberg, inriktad på bild, installationer, gatu- och gerillakonst. Är konstnärlig ledare för Underground will take over som i sin tur är ett anonymt konstkollektiv från olika delar av Sverige.

Gruppen utför konstkupper och har fått en hel del uppmärksamhet även utanför Sverige. Till exempel i Tyskland där man bjudits in att arbeta.

ANNONS