Låsbar dusch. Skolpolitiker har förordat att Skogstorpsskolans nya idrottshall ska få låsbara duschar som alternativ. Skolduschen är en av de miljöer kommunens elever pekar ut som en otrygg miljö.
Låsbar dusch. Skolpolitiker har förordat att Skogstorpsskolans nya idrottshall ska få låsbara duschar som alternativ. Skolduschen är en av de miljöer kommunens elever pekar ut som en otrygg miljö.

Idrottslärare skapar själva mobilrutiner

Flera skolor har rutiner för att elever inte ska riskera att bli fotograferade i duschen efter gymnastiken, enligt förvaltningen. Idrottslärare som HN talat med känner inte till dem.

ANNONS
|

Ny teknik i all ära. I Vallentuna kommun har politiker satsat pengar på att bygga om skolduschrum efter att elever fotat andra elever i duschen efter gymnastiken. Andra skolor har infört mobilförbud. Även elever i Falkenberg pekar ut duschar som otrygga miljöer i undersökningar.

Enligt barn- och utbildningsförvaltningens kvalitetsstrateg Karin Delin har flera skolor rutiner för att elever inte ska riskera att bli fotograferade i duschar genom att mobiltelefoner inte får tas med in i omklädningsrum.

–De ska ligga i skåpet eller i ett rum utanför. Läraren ansvarar för att plocka telefonerna och lägga dem i ett skåp innan idrottslektioner. Det finns rutiner för det.

ANNONS

Rutinerna är dock något som de idrottslärare HN talat med inte känner till:

–Det finns egentligen inga regler. Det är inget vi kontrollerar. Än så länge har vi inte uppfattat det som ett problem. Om elever blir drabbade sätter vi regler för det i så fall, säger idrottslärare Joakim Karlsson på Skogstorpsskolan.

Inte heller idrottslärare Petter Janlöv på Apelskolan säger att det finns några rutiner för hur mobiltelefoner ska handskas på idrottslektioner mer än att elever uppmanas att inte ta med dem på grund av stöldrisk. Däremot finns en regel som gäller för hela skolan att man inte får fotografera eller filma någon som inte har godkänt det.

Enligt idrottslärare Veronica Söderman på Söderskolan är det fler elever som har med sig mobiltelefoner till skolan än tidigare. De tar även många bilder på raster. Inför varje lektion låser hon in telefonerna för att ha koll på dem ”så att ingen kan jäklas och för att inget ska bli stulet”.

–Jag känner inte till några rutiner som säger att vi ska göra det. Jag har själv skapat de rutinerna. Jag tänker på stöld, säger Söderman.

Hon har märkt av lite grann att elever inte vill duscha, de glömmer handduk, men hon har inte lyckats sätta fingret på vad det beror på. För några år sedan såg hon till att det blev krokar och draperier i duscharna för att öka tryggheten och minimera risken för fotografering genom att elever har möjlighet att komma ut ur duschutrymmet med handduk om sig.

ANNONS

Framför allt är det otryggheten att klä av sig naken inför andra och synen på den egna kroppen som lärarna får signaler om.

–En del tycker det är en jobbig och känslig situation. Vi hittar lösningar. De får byta om i separata omklädningsrum om de tycker det är jobbigt, säger Joakim Karlsson.

I slutet av förra året förordade skolpolitikerna att Skogstorpsskolans nya idrottshall ska få låsbara duschar som alternativ, precis som Tångaskolans idrottshall. Enligt Joakim Karlsson kommer omklädningsrummen att få en handikappanpassad toalett som även har dusch. Nytt är också att man måste passera en skärmvägg för att se in i den stora duschen.

Kvalitetsstrateg Karin Delin säger att rektorer är medvetna om den otrygghet som elever upplever i duschar och att det är en viktig fråga att titta på. Det handlar också om att jobba med hur elever ser på sig själva och sin kropp. Delin menar att det kan bli aktuellt att ändra duschutrymmen på grund av upplevd otrygghet men som alltid är det en kostnadsfråga.

Finns det anledning att införa gemensamma rutiner för samtliga skolor?

–Det är viktigt att ha tydliga rutiner som är likvärdiga men de behöver inte vara lika. Det ska vara samma stöd för alla oavsett vilken skola man går på, säger Karin Delin.

ANNONS

• Elever som upplever att duschar är bra eller mycket bra: Åk 1 70 procent, Åk 4 50 procent, Åk 8 45 procent, Gymnasiet 58 procent.

• Enligt rektorer är upplevelsen av duschar kopplad till synen på den egna kroppen. Flera rektorer upplever att framför allt flickor är självmedvetna i en tidigare ålder än tidigare.

• Enligt skolsköterskor som HN talat med handlar klagomål på duschar framför allt om att de upplevs som äckliga: dofter, mögel, de saknar avskildhet i form av väggar och/eller duschdraperi. Det tar lång tid innan vattnet blir varmt som sedan plötsligt blir iskallt. Det saknas också skiljeväggar in till omklädningsrum. Om en dörr rycks upp ser man rätt in. Tjejer är stressade över att de inte kan låsa dörren och över killar som kommer in i omklädningsrummen. Det är också en utsatt situation där elever jämför sig med jämnåriga. Det är jobbigt att visa sig naken.

• Utifrån elevers klagomål ser skolsköterskor flera önskvärda förändringar: skiljevägg till omklädningsrum, skiljeväggar eller duschdraperi mellan duschar, allmän uppfräschning av utrymmen som slits då de också används av allmänheten.

• När enkäten genomfördes brann Tångaskolans idrottshall och Skogstorpsskolans idrottshall terminen efter. Det kan ha påverkat resultatet.

ANNONS