Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ideell ringkedja i Falkenberg vill hjälpa fler ensamma äldre

I Falkenberg kan äldre som känner sig ensamma bli uppringda av en medmänniska varje morgon. Nu söker initiativet fler äldre som känner att de har behovet, inte minst nu i både corona- och jultider.

En kort kontakt via telefon varje morgon för att få veta att allt är bra. Initiativet där frivilliga ringer till äldre har funnits i elva år och är ett resultat av Röda Korsets och Morups församlings gemensamma krafter. Anna-Lisa Pålsson fyller snart 99 år och är en av de som får de dagliga samtalen, samtidigt som det var hon som såg till att servicen började erbjudas i Falkenberg.

– Man behöver inte prata så länge utan huvudsaken är att någon ringer och säger godmorgon. Det betyder så otroligt mycket för den som är ensam att veta att någon bryr sig om om man är på benen eller linte, säger Anna-Lisa Pålsson.

Anna-Lisa flyttade till Falkenberg från Norrland. Där fanns en liknande service men i Falkenberg saknade hon den och kontaktade därför Röda korset. Arbetet med ringkedjan är ideellt och just nu ringer fem stycken frivilliga varsin vecka. En del av de äldre man ringt till har gått bort så nu söker man med ljus och lykta efter fler.

– Vi har haft trådar ute för att få tag i fler som vill nyttja den här servicen. Det har inte varit så lätt men vi tror att det finns många som skulle behöva den, säger Irene Collin som är pensionär och en av de frivilliga som ingår i telefonkedjan.

– Jag tror att många tänker att man har krav på sig, att man måste vara medlem i Röda korset eller i församlingen, men så är det inte, säger Anna-Lisa Pålsson.

Vad betyder de här godmorgon-samtalen för dig?

– Man behöver inte vara ensam längre. De här tjejerna som ringer till mig har blivit som min familj. Om det är fel på någons telefon vet jag att de blir oroliga och jag blir orolig. Jag vill ha och behöver den här kontakten med en medmänniska, säger Anna-Lisa Pålsson.

Just nu är det bara tre äldre i kommunen som får godmorgon-samtalen och Irene Collin berättar att den som är nyfiken på att vara med kan kontakta diakonen i Morups församling för att få veta mer.

– Just nu kanaliserar vi vi genom hemtjänsten och församlingen men det är viktigt också att nå ut till anhöriga till de äldre som kan pusha dem, säger Irene Collin.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här