I väntan på svensk whisky

För att bli en av de 24 lyckliga var det morgonstund som gällde utanför systembolaget. - Det är roligt med en svensk whisky, säger Johan Svensson, först i kön.

ANNONS
|

FALKENBERG. Kvart över sex i går morse var Johan Svensson på plats. Tre timmar och tre kvart senare började försäljningen av de 24 eftertraktade flaskorna Mackmyra Preludium 04.

- Jag missade 01, men har de andra två. Det är en rolig grej det här och 02 som jag provat var riktigt fin, säger Johan Svensson.

Han pratar om olika utgåvor i den samlarserie på sex flaskor som Mackmyra ger ut som en försmak av svensk maltwhisky. Den första flaskan i serien släpptes i mars 2006 och kostade då 500 kronor för 50 centiliter. Nu säljs den för 5 000 kronor bland samlare.

ANNONS

- Riktigt så mycket pengar har jag inte över att jag försöker komplettera samlingen med ettan till det priset. Jag vill smaka på mina. Den här ska smaka rök och champagne - det lovar gott, säger Johan Svensson.

En som både tänkt smaka whiskyn och spara den är Göran Boman. Inte helt lätt när man själv är i Prag när 04:an släpps och det dessutom gäller en flaska per person. Då är döttrar extra bra att ha.

- Pappa har kallat in mig och syrran. Jag var här halv nio och Åsa kommer alldeles strax så det går ju bra det här, säger Petra Boman, som fördriver väntan med ett sudoku.

En timme före öppningsdags gläntas det på dörrarna till systembolaget och Helena Baltzer kommer ut med 24 koppar kaffe.

När hon gått raden av väntande entusiaster ut, så står två koppar kvar. Om en timme blir koppen till en flaska för dem i kön, där det finns plats för två till när Hallands Nyheter lämnar platsen.

Fakta Mackmyra Svensk Whisky

Företaget grundades 1999. Destilleriet ligger på Mackmyra bruk i Gästrikland.

Mackmyrawhiskyn klassas högt och en stor del av produktionen går till kännare och samlare över hela världen. Företaget producerar idag huvudsakligen sex olika lagrade single malt whisky. Preludiumserien innehåller sex utgåvor. Preludium 04 som släpptes igår var på endast 9096 flaskor.

ANNONS