I Fontänhuset skapas en ny vardag och gemenskap

Fontänhuset ger trygghet åt medlemmar med psykisk sjukdom

ANNONS
|

I ateljén håller konstnären Astrid Öbrink-Hansson kurs, i köket bakar några medlemmar kärleksmums. På övervåningen pågår planering med ett nytt projekt och fiket fylls med ett stillsamt surr. En vanligt dag på Fontänhuset.

- Här sker spännande möten mellan ung och gammal, varje dag, säger Jonas Lidström han är an av sju handledare på Fontänhuset i Falkenberg.

Fontänhuset i Falkenberg har funnits sedan hösten 2000. De första lokalerna låg i Gamla stan. De blev med tiden för trånga. År 2009 flyttade Fontänhusets verksamhet till Nybyhemmet på Lasarettsvägen. Här finns det gott om plats för alla de olika aktiviteter som huset erbjuder. Varje medlem väljer ett specialområde, till exempel att jobba på kontoret där bland annat en medlemstidning och annat marknadsföringsmaterial produceras. I det fullt utrustade restaurangköket lagas mat som servers vid lunchtid alla dagar utom lördag och en grupp ägnar sig åt att hålla ordning i huset och se till att det är rent och fräscht överallt. Några medlemmar har som uppgift att ha hand om receptionen och andra sköter kafeterian. Andra har en cykelverkstad i källaren där medlemmarna får möjlighet att få sina cyklar lagade.

ANNONS

– Köket är den mest populära arbetsplatsen, säger Jonas Lidström.

Det är en gemensam uppgift för medlemmarna att ta fram en veckomatsedel och därefter är det köksgruppen som ser till att det finns mat på bordet.

Fontänhusen är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Grundtanken är att det ska finnas ett hus där medlemmar som har en psykisk sjukdom får återhämta sig under trygga former.

Fontänhuset förbereder sina medlemmar för ett liv utanför Fontänhuset, i arbete eller studier. På senare tid har två av medlemmarna i Falkenberg börjat läsa på högskolan och en på Komvux. Omtanke om medlemmarna och stor social kontroll är vägen till det målet.

– Det enkla är det geniala. Vi gör inte skillnad på personer och uppgifter. Alla möts med respekt och vi delar på alla sysslor. Här finns inga låsta dörrar, säger Jonas Lidström.

I entrén finns en plansch med namn och bild på de medlemmar som genom åren slutat komma till huset för att de gått vidare i livet.

–En del håller kontakten och bland våra sponsorer finns före detta medlemmar som vet vad vi behöver, förklarar Marie-Anne Persson. Hon är bosatt i Varberg och besöker Fontänhuset regelbundet tre dagar i veckan sedan flera år tillbaka.

ANNONS

Nya medlemmar får ofta hjälp med att ta sig till Fontänhuset första gången av personal på vuxenpsykiatrin.

–Det är svårare att nå ungdomarna som inte hamnat hos vuxenpsykiatrin, men det har blivit bättre, eftersom vi har ett samarbete med skolornas elevhälsoteam, säger Jonas Lidström.

Det samarbetet innebär bland annat att eleverna blir hämtade innan skolagens början och hemkörda på eftermiddagen. Och många av aktiviteterna i huset är anpassade efter ungdomarnas önskemål.

–Vi vill förmedla känslan av att ingen är ensam, att det finns vänner och nya kontakter här och vi har fokus helt på att ungdomarna ska må bra, förklarar Jonas Lidström.

De äldre medlemmarna håller koll på varandra och den som inte dyker upp som han eller hon brukar får ett telefonsamtal och en uppmaning att inte stanna hemma, utan ta sig till gemenskapen i huset.

–Det behöver inte betyda att man måste stanna här en hel dag och göra en massa saker. Det kan räcka med att bara ta en fika för att man ska må bättre.

Mer om Fontänhuset

Fontänhusen finansieras i allmänhet av kommunen och av privata företag eller organisationer.

Just nu pågår en tvist mellan Fontänhuset och ABF som äger fastigheten på Lasarettsvägen som Fontänhuset hyr en del av. Fontänhuset hotas av uppsägning på grund av olika tolkningar av hyresavtalet. Fastighetsägaren ABF har begärt indrivning av en hyresskuld på drygt en halv miljon.

ANNONS