Lerigt. Marken där drygt 100 villavagnar stått är sönderkörd av lastbilar.
Lerigt. Marken där drygt 100 villavagnar stått är sönderkörd av lastbilar.

I dag räknas alla villavagnar i Olofsbo

I eftermiddag räknar tjänstemän på kommunen villavagnarna på Olofsbo camping. För varje vagn som står kvar riskerar markägaren 30 000 kronor i vite.

ANNONS
|

Det är lerigt. En villavagn ligger omkullvält efter stormen Gorms framfart. Flera platser gapar tomma. Ägarna har sålt sina villavagnar i panik sedan det stod klart att en flera år lång process nått sitt slut: Uppställning av villavagnar är förbjuden vintertid på Olofsbo camping. Beslutet kom i våras men först i november blev villavagnsägarna informerade av markägaren, bostadsrättsföreningen BRF Olofsbo.

Egentligen gäller förbudet från första november men kommunen gav ägarna till villavagnarna ytterligare en månad på sig att flytta sedan det blivit känt att markägaren inte informerat dem om förbudet. I dag ska de kvarvarande vagnarna räknas och i morgon tar bygglovsnämnden beslut huruvida BRF Olofsbo ska krävas på vite om 30 000 kronor per vagn.

ANNONS

Merparten av villavagnsägarna har redan kört i väg sina vagnar eller sålt dem billigt för att bli av med dem. Marken där drygt 100 vagnar, med tillhörande altaner och rabatter, stått är sönderkörd av lastbilar som åkt i skytteltrafik med vagnar på släp.

– Det är inte vackert, säger Kjell-Erik Elisson med en suck.

Kjell-Erik och hans fru Marianne Elisson har varit här sedan 1987. Under flera år arbetade de även på campingen, Marianne i receptionen och Kjell-Erik som vaktmästare.

Makarna säger att de inte har haft någon möjlighet att flytta sin vagn. Marken är sönderkörd och de har ingen annan uppställningsplats förrän till våren. De vet inte vad de ska tro men hoppas att de inte blir betalningsskyldiga.

– Många har sagt att de inte kan skriva över vitet på oss så vi tänker stå kvar till våren, säger Marianne Elisson.

I vår ska de ställa vagnen på Hansagårds camping som de fått tips om via kommunens destinationsbolag.

I mitten av november fick Destination Falkenberg i uppdrag att hitta alternativa ställplatser för villavagnarna. Det uppdraget är nu slutfört och två förslag har presenterats.

Det ena förslaget är en fastighet i Olofsbo som markägaren kan tänka sig upplåta som uppställningsplats. Men det är knappast någon lösning i nuläget då det är oklart om bygglov överhuvud taget kan beviljas där.

ANNONS

Det andra och mer lösningsorienterade alternativet är Hansagård men först i april kan campingen ta emot villavagnar. Först måste marken förberedas och bygglov ordnas. Det handlar dock enbart om tolv platser för permanent uppställning och de bokades upp direkt på bara några dagar.

–  Det är synd att vi inte kan hjälpa fler men det handlar om att detaljplanen inte tillåter fler, säger Michael Mattsson som driver Hansagårds camping.

Makarna Elisson försöker ha is i magen och avvaktar bygglovsnämndens beslut i morgon. De hoppas fortfarande att få respit att låta vagnen stå kvar över vintern.

– De borde ha överseende med oss som ska till Hansagård i vår. Det sliter på vagnen varje gång den flyttas också, säger Marianne Elisson.

Sven-Olof Sandberg som också har kvar sin villavagn på Olofsbo camping har inte heller gett upp hoppet.

– Det kanske är naivt men jag har bett politikerna om mer tid att avsluta värdigt till våren. Vi har ingen möjlighet att flytta den nu. En jurist på mitt försäkringsbolag säger att man bör få sex månaders uppsägning och vi fick brev den 5 november, säger Sven-Olof Sandberg.

Till skillnad från makarna Elisson är han inte intresserad av en ny uppställningsplats utan hoppas kunna hitta en seriös köpare som är beredd att betala ett rimligt pris för vagnen.

ANNONS

– Vi är gamla och orkar inte börja om någon annanstans. Det har varit många som har handlat i panik. Vi gav 200 000 kronor för vår vagn för sex år sedan. Vi kan inte sälja den för 50 000 nu, det är inte hållbart.

I en sluten grupp på Facebook är tonläget högt och många villavagnsägare är förbannade på både markägaren och kommunen. ”Aldrig mer Falkenberg!” skriver en man som sålt familjens vagn efter 30 år. ”Åt helvete med Olofsbo” skriver en annan. Många villavagnsägare som HN pratar med tror att historien om Olofsbo camping kommer att skada Falkenbergs varumärke och att frånvaron av de hundratals familjer som vräkts kommer att märkas ekonomiskt.

– Det finns så mycket känslor och besvikelse. De som flyttar kommer aldrig tillbaka till Falkenberg. Vi har handlat all vår mat och tankat våra bilar där nere under fem månader varje år, säger Sven-Olof Sandberg.

ANNONS