I dag försöker David att vinna SM i vvs

Bäst i Sverige på att svänga rör. Det är en titel David Josefsson, Fegen, just nu kämpar om.

ANNONS
|

I dag inleds i Piteå SM i yrkesmästerskap för unga vvs-montörer. Tre har kvalificerat sig för tävlingen, däribland David Josefsson från Stixered i Fegen som redan är Götalandsmästare.

Mästerskapet är inget för gamla rävar i vvs-branschen, utan för dem som skall ta över. Alla tävlande är födda 1984 och har gedigen gymnasieutbildning bakom sig.

David Josefsson har gått energiprogrammet på Kattegattgymnasiet i Halmstad med inriktning vvs. Det fanns ytterligare ett yrke som lockade: elektriker.

- Men på sommarloven jobbade jag på en vvs-firma här i Ätran och tyckte det verkade intressant, säger David Josefsson.

ANNONS

Han trivs på sitt nuvarande jobb, samma vvs-firma där han tidigare sommarjobbat. Som lärling är arbetsuppgifterna blandade och han får pröva på att göra samma monteringsarbeten som företagets fastanställda montörer. Ibland i lag med dessa och ibland självständigt. Arbetsfältet är i stort sett hela Halland.

David Josefsson gillar praktiskt arbete.

- Det var det som lockade. Jag hade ingen lust att läsa vidare. Däremot tyckte jag de praktiska yrkena verkade kul. I nian praktiserade jag på ett vvs-företag. Det var då jag blev intresserad och tycker att jag satsat rätt.

Sista året på gymnasiet deltog han i en liknande yrkestävling inom vvs.

- Tävlingsuppgiften gällde att bocka ett rör efter ritning på ett speciellt sätt. Det var en massa konstiga böjar som skulle klaras snyggt. Jag vann och blev Götalandsmästare.

SM-tävlingen för unga vvs-montörer pågår 12 till 15 maj och är en del av hela yrkes-SM där 16 olika yrkesgrupper deltar. Tävlingsmomenten inom vvs-området spänner över ett brett fält som t ex avloppsinstallation, värmeinstallation, montering och inkoppling av wc-stol och tvättställ. Eller tillverkning och montering av handdukstork.

Arbetet bedöms av två domare som särskilt inriktar sig på om jobbet är snyggt utfört och hur väl ritningen följts. Vinnaren representerar Sverige i nordiska mästerskapen på Island nästa år. Tävlingen kan följas på Internet. www.vvs-yn.com

ANNONS
ANNONS