Hyresgäster tvingas använda bajamajor under avloppsbyte

En hyresgäst är kritisk till att behöva dela toalett med 9 andra hushåll under ett avloppsbyte i fastigheten. Inte minst med tanke på coronaviruset.
– Ska jag betala full hyra för en offentlig toalett?

ANNONS
|

Boende i ett hyreshus i närheten av bussterminalen i Falkenberg får från och med i måndags inte duscha eller gå på toaletten eftersom det ska göras ett avloppsbyte i huset. Fastighetsägaren har ordnat mobila toaletter som ska användas i först tre och sedan fyra eller fem veckor till.

– Man kan inte bo här normalt. Ska jag betala full hyra för en offentlig toalett?, säger en av hyresgästerna som bor i fastigheten, men som inte vill framträda med namn.

Tre toaletter på tio lägenheter är inte rimligt, enligt hyresgästen. Särskilt inte med tanke på coronaviruset och smittorisken.

– Det är katastrof. Får någon magsjuka så får hela huset det, säger hyresgästen.

ANNONS

Ett annat problem, enligt hyresgästen, är att det väldigt stökigt omkring fastigheten.

– Det första jag ser första dagen är att en person som inte bor här men som ofta hänger vid busstationen går in på toaletten.

Offentliga toaletter – ett problem i coronatider?

Toaletterna är öppna men enligt fastighetsförvaltaren HSB ska de låsas och alla hyresgäster ska få en nyckel. Marie Ohlsson, affärsområdeschef för HSB i Halland, säger också att de kommer att städas sex gånger per vecka och inte två, som hyresgästen fått höra.

– Det är en vanlig lösning och vi har gjort såhär många gånger, säger Marie Ohlsson.

Tre toaletter på tio hushåll i coronatider, är det rimligt?

– Toaletterna städas och ska kunna användas på samma sätt som offentliga toaletter på andra ställen, till exempel på gymmet.

Boende får inte sänkt hyra av HSB

Hyresgästen är inte nöjd och tycker att hyran för lägenheten borde sänkas.

– Det står i hyreskontraktet att hyresvärden har rätt att göra reparationer utan att sätta ner hyran, säger Marie Ohlsson på HSB.

– De tycker alltså att det är okej att ta full hyra för lägenheter som man inte kan bo i, säger hyresgästen som valt att tillfälligt flytta hem till sin partner.

Lägenhetsinnehavaren berättar också att hen känner sig otrygg i närheten av fastigheten och inte vill går ut på nätterna.

ANNONS

– Då har man inte lust att tassa ut och gå på toa heller.

Det är inte ovanligt att boende flyttar

Det är inte sällsynt att boende väljer att flytta under ett avloppsbyte, säger Marie Ohlsson på HSB.

– Det förekommer oavsett coronavirus eller inte. Vi har i alla fall möjliggjort att man ska kunna gå på toaletten i anslutning till fastigheten, säger hon.

Angående hyresgästens oro för att obehöriga ska använda toaletterna hänvisar Marie Ohlsson till att de kommer att bli låsta och att om skadegörelse eller liknande trots allt skulle inträffa får man utreda det där och då.

ANNONS