Hwitan-bolaget vann miljontvist

Konkursen av det gamla Hwitan-bolaget har fått en oväntad vändning. Efter en över tre år lång process tvingas Falkenbergs Sparbank betala tillbaka över 2 miljoner kronor till konkursbolaget.

ANNONS
|

Det är en snårig och emellanåt svårbegriplig process som pågått i över tre år.

I september 2013 försattes företaget Salt & Peppar Falkenberg AB i konkurs med skulder på flera hundra tusen kronor. Tidigare var firmanamnet Visfestivalen i Falkenberg AB, det vill säga Bo Perssons företag som länge arrangerade klassiska Visfestivalen på Hwitan.

I det här skedet togs företaget över av konkursförvaltaren Anna-Karin Renell. I hennes uppgifter ingår det att titta bakåt i tiden för att se om det finns några tillgångar i företaget.

Hon hittade ett pantavtal från 2008 med Falkenbergs Sparbank. Ett avtal som inte gick helt rätt till skulle det visa sig.

ANNONS

"Aldrig varit med om något annat rättsfall"

Nina Persson, dotter till Bo Persson, ingick ett kreditavtal med Falkenbergs Sparbank avseende en kredit om 2 250 000 kronor i augusti 2008.

Samma dag ingick även Salt & Peppar ett pantavtal med Falkenbergs Sparbank, med fastigheten Svarvaren 15 som pant, som säkerhet för denna kredit.

Nina Persson ägde vid det här tillfället 16 procent av aktierna i Salt & Peppar.

I samband med en försäljning av Svarvaren 15 i februari 2011 betalades 1 989 000 kronor tillbaka till Falkenbergs Sparbank.

– Jag har aldrig varit med om något annat rättsfall som handlar om pantavtal på det här sättet, säger Anna-Karin Renell.

Hon utvecklar vad som gått fel.

– Bolaget har lämnat säkerhet för en närståendes privata krediter i banken och det är förbjudet enligt aktiebolagslagen. Därför är ett sådant avtal ogiltigt.

"Ett svårt ärende att avgöra"

Hon beskriver aktiebolaget som en låda där man alltid ska ett eget kapital. Man får inte förbruka det och inte heller låna ut pengar från bolaget till en närstående.

Därför lämnade Anna-Karin Renell in en stämningsansökan i oktober 2014 mot Falkenbergs Sparbank.

Ett år senare kom domen i Varbergs tingsrätt som gav banken rätt. Domen överklagades dock till Hovrätten som gick på konkursförvaltarens linje.

ANNONS

Så i oktober 2016 beslutade Hovrätten att Falkenbergs Sparbank skulle betala tillbaka summan på nära 2 miljoner kronor plus rättegångskostnader på nästan 300 000 kronor till konkursboet.

– Det var bevisligen ett svårt ärende att avgöra, men egentligen har jag inte några fler kommentarer, säger Falkenbergs Sparbanks vd Göran Bengtsson.

Är det vanligt att pantavtal behandlas på ett felaktigt sätt?

– Nej, de allra flesta pantavtal är inte svåra, de är enkla. Men det här var ett case som var svårare. Jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Göran Bengtsson.

Hur mycket skadar det här er som bank?

– När konkursboet får rätt är det negativt för banken. Hur det här påverkar oss långsiktigt vet vi inte, säger han.

Inte alltid så farligt med konkurs

Domen innebär att banken betalat tillbaka beloppet och att de åtta fordringsägarna fått tillbaka sina pengar, totalt 641 000 kronor.

Resterande överskott - 1 580 758 kronor - tilldelas konkursbolagets aktieägare.

– Det tillsätts en så kallad likvidator som ska efterforska om det finns fler som ska ha betalt. Men annars ska bolagets aktieägare ha överskottet, säger Anna-Karin Renell.

Hon menar att det här fallet visar att en konkurs inte alltid slutar på värsta tänkbara sätt.

ANNONS

– Ibland är en konkurs inte så farligt som det låter. Många säger att det inte ger något ändå, men det kan man aldrig veta från början, säger hon.

Fakta: Företagen som fick pengar

Här är hela listan över fordringsägarna som fått pengar tillbaka i februari:

Lindorff Sverige AB (Göteborg) - 386 513 kronor

Hire Sound Sweden AB (Lund) - 100 879 kr

Revisionstjänst Falkenberg AB (Falkenberg) - 79 065 kr

HPM Entertainment AB (Eskilstuna) - 29 990 kr

Telia Sonera Sverige AB (Visby) - 26 114 kr

Telenor Sverige AB (Karlskrona) - 8610 kr

Stampen Local Media AB (Varberg) - 8023 kr

Skatteverket (Göteborg) - 2203 kr

Totalt: 641 397 kronor

ANNONS