Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundarna lämnades i bilen som blev så varm att de senare dog av överhettning. Nu har ägarna friats från misstankarna om djurplågeri. Arkivbild Bild: Arkiv Grøtt, Vegard Wivestad / TT

Hundar lämnades i bil och dog - ägarna frikänns

Förra sommaren uppmärksammandes ett fall med två hundar som dog av överhettning i en bil i Falkenberg. Nu frikänns hundägarna från misstankar om djurplågeri.

Det var i augusti 2015 som tre hundar lämnades i en bil på en parkering utanför Fynda i Falkenberg. Bilen blev väldigt varm, och två av hundarna dog av överhettning. Nu har domen från Varbergs tingsrätt kommit. Den frikänner de två hundägarna - en man och en kvinna, båda i 30-årsåldern - från misstanken om djurplågeri. 

Enligt domen och parets egen berättelse kollade de upp hur vädret skulle bli innan de åkte in till stan. När de kommer fram till butiken ösregnar det, och de väljer därför att parkera nära ingången och inte öppna något bilfönster. De är inne i butiken i omkring 30-45 minuter, och väl i kassan ser de att regnet upphört och att solen har kommit fram. De skyndar sig då ut till bilen och upptäcker att två av tre hundar i bilen var illa medtagna av värmen. Efter att själva ha försökt kyla ner dem söker de veterinärvård, men det är för sent och hundarna dör.

Tingsrätten menar att paret varit oaktsamma och borde ha räknat med att solen kan skina starkt en augustidag. De borde därför ha försökt ställa bilen i skugga och sett till att det fanns ventilation i bilen. Men tingsrätten anser samtidigt att det inte finns någon anledning att misstro parets historia om att de kontrollerade vädret. Deras oaktsamhet bedöms därför inte som grov, och de frikänns från misstankar om djurplågeri. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här