Hummerfisket är i gång

1170 kronor - kilopriset på hummer var högt på premiärdagen. - Så är det alltid första dagen, konstaterar Glommenfiskaren Lars Svensson rutinerat. I morgon är det kanske bara hälften.

ANNONS
|

GLOMMEN. I går var det sol och ostlig vind på Västkusten, de som fiskar må gilla det vädret, men inte humrarna. Kanske var det därför Lars Svensson och hans son Peter inte fick mer än två humrar i gårdagens fångst, men de kom inte hem tomhänta till hemmahamnen i Glommen.

- Vi har fått 100 kilo fisk i dag, berättar Lars.

- Mest rödspätta, men en och annan slätvar också. Och krabbor, förstås.

Så fort de lägger till med sin båt FG 70 Klintskär åker fångsten ner i plastlådor och körs med truck direkt till kylrummet. Klockan 22 i kväll hämtas de och körs till fiskauktionen i Göteborg. Klockan sju i morgon bitti börjar auktionen.

ANNONS

Med sig i båten har Lars och Peter en dator med internetuppkoppling, där kan de följa det aktuella dagspriset. I går fick de 43 kronor kilot för slätvaren och 37 kronor för rödspättan.

- I förra veckan fick vi 75 kronor kilot för rödspättan, det beror på tillgången, men jag klagar inte på priset.

Hummern betingar onekligen ett högre pris, 1 170 kronor kilot. På gårdagens auktion fanns 108 kilo hummer.

Hummerfisket varar fram till den 30 april 2009.

lite om hummerfiske

Om en rombärande hummer fångas ska den släppas tillbaka i havet.

Enda tillåtna redskapet att fånga hummer i är en tina och som privatperson får man använda högst fjorton stycken. Den som bedriver yrkesmässigt fiske får fiska med högst 50 hummertinor. Är hummern för liten måste man kasta tillbaka den i vattnet, minimimåttet är 8 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

ANNONS