Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Farligt. Håll heliumballongerna borta från munnen. Att andas in helium kan vara farligt. Hugo Lökholm, 11 år, svimmade efter att ha andats in för mycket helium.

Hugo svimmade när han andades in heliumgas

Hugo Lökholm, 11 år, köpte heliumballonger på Falkenbergs höstmarknad för att få en ”Kalle Anka-röst”. Det slutade med att han svimmade. Nu varnar gasbolaget AGA för att andas in gasen.

På onsdagens marknad sålde en knalle mindre heliumballonger för tio kronor styck. En del barn köpte på sig ballonger för att dra i sig helium och på det sättet låta som Kalle Anka eller som Askungens möss.

En av dem var Hugo Lökholm. Han köpte fyra ballonger och andades på kort tid i sig all gas. Men spexet slutade med att han svimmade och for i backen.

Hans pappa, Andreas, vill nu varna andra föräldrar för de så kallade heliumballongerna.

– Det är ingen ofarlig leksak och det måste vi uppmärksamma. Det är fel att sälja sådana ballonger till barn som inte har kunskap om det här, säger han.

Hugo själv var ganska skärrad efteråt och hade ingen aning om att det kunde sluta så illa som det gjorde.

Gasbolaget AGA, som levererar gas, har själva en varningstext om helium på sin hemsida. Så här säger Nina Schröder, försäljningschef för specialgas i Sverige på AGA, om helium:

– Människan är gjord för att andas luft. Det finns inget syre i helium och det är jättefarligt att andas in det. Tanken är att man ska få skojiga ballonger som svävar i luften. Det är inte meningen att man ska andas in helium. Vi ser jätteallvarligt på att gasen missbrukas.

Numera finns det också möjlighet att köpa eller hyra tuber på nätet som är fyllda med helium.

– Vi gör vårt för att informera försäljningsställen om riskerna. Det är jättefarligt och det gäller att sprida det här, säger Nina Schröder.

Skulle ett förbud vara en lösning?

– Det är svårt, det är ju så mycket glädje med ballonger vid olika festligheter. Det vi kan göra är att informera om att det är farligt, säger hon.

Torbjörn Hansson, marknadsvärd i Falkenberg, blir fundersam när han hör talas om onsdagens incident.

– Jag har inte fått någon information om det. Men jag är ganska säker på vilken knalle det är. Jag såg bara de stora ballongerna i onsdags. Men jag vet att den knallen dragit i sig helium tidigare för att locka kunder och jag har sagt till honom att han inte får göra det, säger han.

– Jag ska göra en notering och höra av mig till honom, säger han.

I direkt anslutning till Hugos avsvimning var det flera vuxna som markerade starkt mot knallen och undrade vad han sysslade med. Knallen plockade snabbt ihop sina pinaler och stack från platsen.

– Det känns bra, vi vuxna måste säga ifrån när något är fel, säger Andreas Lökholm som själv inte var på plats när olyckan skedde.