Hovrätten höjer straffet efter mordförsöket i Skrea

I den dömde 23-åringens lägenhet hittade polisen mängder med droger och tabletter. Narkotika som han sa sig inte ha en aning om fanns där. Men förklaringen som godkändes av tingsrätten håller inte hovrätten med om.

ANNONS
|

I mitten av augusti satte Varbergs tingsrätt punkt för en större utredning gällande ett mordförsök i Skrea. En 23-årig man dömdes, mot sitt nekande, till sju år och tre månaders fängelse för försök till mord.

Förklaringen att han agerade i nödvärn, den där kvällen i februari när han högg en man med kniv, fäste tingsrätten ingen vikt vid.

Och inte heller hovrätten anser att det är tal om någon nödvärnsrätt när fallet nu tagits upp även där. Domen gällande mordförsök står fast.

Men på en punkt kommer hovrätten fram till en helt annan slutsats än tingsrätten. I Varbergs tingsrätt friades nämligen 23-åringen från grovt narkotikabrott trots att polisen i hans lägenhet i Helsingborg hittade stora mängder narkotika.

ANNONS

Bland annat 6,8 kilo amfetamin, 1,1 kilo kokain och nästan 33 000 ecstasytabletter beslagtogs kort efter att mannen gripits i Falkenberg.

Hovrätten höjer straffet med nästan två år

Mannen har sagt att han överhuvudtaget inte kände till att narkotikan fanns i lägenheten. Tingsrätten menade att det var fullt möjligt att någon annan kunde ha lämnat narkotikan i lägenheten den korta tid som mannen befann sig i Falkenberg.

Men hovrätten kommer istället fram till motsatsen.

Hovrätten anser istället att det är ställt utom rimligt tvivel att den narkotika som hittades i lägenheten den 23 februari 2020 inte till någon betydande del placerades där efter att NN lämnade lägenheten knappt 48 timmar tidigare”, skriver hovrätten i sin dom som därmed ändrar straffet till nio års fängelse.

Åklagare Klas Lundgren är nöjd med att hovrätten valde att gå nästan helt på hans linje.

– Jag tycker det är bra att han blir dömd även för narkotikabrottsligheten men nu dömdes han för grovt narkotikabrott och inte synnerligen grovt som jag yrkade för. Om man tittar sammantaget så handlar det om 50 gånger mer narkotika än vad gränsen är för grovt brott. Jag tycker det borde vara synnerligen grovt, säger Klas Lundgren och fortsätter:

– Jag tyckte han skulle haft minst tio års fängelse men nu är det upp till riksåklagaren om det ska överklagas till högsta domstolen.

ANNONS

Precis som innan kommer mannen att bli kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft. Även skadeståndet på 196 000 kronor som tingsrätten dömde ut fastställs av hovrätten.

LÄS MER:Långt fängelsestraff efter mordförsök i Skrea

LÄS MER:22-åring kopplas till stort droglager

ANNONS