Hovmästare avancerar snabbt

För bara några år sedan arbetade hon inte ens i branschen. Nu påbörjar hon sin Sommelier-utbildning på mastersnivå. Det gör Angelica Eriksson, 28, unik i Sverige. Bara ett fåtal svenskar som har klarat utbildningen.

ANNONS
|

Angelica Eriksson, 28, är sommelier, hovmästare och koordinator och hovmästare på Strandbaden. Efter bara ett fåtal år i branschen avancerar hon snabbt.

För bara några år sedan arbetade hon inte ens i branschen. Nu påbörjar hon sin Sommelier-utbildning på mastersnivå. Det gör henne unik i Sverige, det är bara ett fåtal svenskar som har klarat den utbildningen.

– Jag ville göra det på den högsta nivån och jag ville göra det på den bästa skolan, säger Angelica, som läser på distans från London.

Hon jobbar på Strandbaden som hovmästare och bröllopskoordinator. Att koordinera fester och ceremonier har vuxit fram det senaste året och är något hon uppskattar mer och mer. Att ha kontroll på alla små detaljer och kunna lösa problem när de uppstår är något hon drivs av.

ANNONS

– Vi hade ett bröllop där tårtan inte kom.

Då var det bara att gå ut i köket och säga “okej, släpp allt ni gör, vi måste baka en bröllopstårta nu”. Två timmar senare stod den där och brudparet blev jättenöjda, Men det var lite svettigt fram till dess, säger Angelica och ler nöjt.

Bor i Ullared

Hon kommer från Halmstad, men bor just nu i Ullared med sin man och deras hund. Varje dag kör hon till Strandbaden för att jobba och studera.

– Hemma är det så mycket som distraherar mig, så jag pluggar bättre här, säger hon när vi träffas på arbetsplatsen.

Mastersutbildningen är något hon gör för att få bästa möjliga kunskap om mat och vin vilket gör henne lite smått unik i landet. Utbildningen finns i Sverige också, men hon har valt att läsa den i London, eftersom den är ledande för WSET-utbildningar enligt Angelica.

– Det är därifrån många av de mest kända restaurangerna i världen hämtar sina hovmästare, till exempel, berättar Angelica, som själv valdes ut till ett lyxhotell på Mallorca för att göra sin praktik under utbildningen. Gjorde praktik där genom föregående utbildning på Gastro Academy.

ANNONS

– Där betalade de 13 euro för en kopp te,

och det var en helt annan rangordning bland personalen än vad vi har i Sverige, men det var väldigt lärorikt att få arbeta i en sådan miljö. Både personligen och för arbetet, säger hon.

Angelica, som var längst ner i hierarkin fick inte ta ansvar för så tuffa arbetsuppgifter, men hade hela tiden blickarna på sig. Längst ner var de som fick plocka disk, dela ut vatten och bröd. Men de fick inte alla arbetsuppgifterna, utan det var olika personer som skötte de olika sysslorna. Personaltätheten var mycket högre än hon var van vid hemifrån.

– Det blev nästan lite tråkigt efter ett tag, eftersom man bara fick göra en viss sak. Man stod mycket och observerade gästerna för att se när de behövde hjälp, säger Angelica.

Hon trivs bäst när hon får göra många saker samtidigt. Planera bröllop är hennes grej just nu. På hemsidan erbjuder Strandbaden ett antal paket, men Angelica berättar att hon gör många variationer och nästan inget blir som på hemsidan.

– De är mest där som inspiration. Alla kommer hit och säger att de vill gifta sig på piren, men det är väldigt få som faktiskt gör det. Många är oroliga för vädret, så de flesta väljer en mer vädersäker plats. Men vi har möjligheter att fixa det mesta. Förra året var det ett par som hade musik längst ut, då drog vi en kabel hela vägen ut och löste så att det spelades ur högtalarna. Det var lite blåsigt, men det var kul att kunna uppfylla parets önskan, säger Angelica.

ANNONS
ANNONS