Hotell Ulla
Hotell Ulla Bild: Ola Folkesson

Hotell Ulla vill men kan inte betala tillbaka bidrag

Ett lite udda problem i coronatider. Hotell Ulla i Ullared har avslutat sina korttidspermitteringar och vill betala tillbaka bidragspengar till Tillväxtverket. Men hur det ska gå till har hotellets vd inte lyckat få svar på.

ANNONS
|

– Jag har mejlat och försökt ringa Tillväxtverket för att få reda på hur man ska betala tillbaka bidragspengar som vi inte behöver. Men ingen där har kunnat svara på hur det ska gå till, säger vd Pierre Heramb.

– Vi är elva anställda och ansökte om stöd från den 16 mars. Nästan direkt kom det ungefär 480 000 kronor i bidrag på ett bräde för korttidspermitteringar. Pengarna kom i grevens tid. Annars hade vi inte kunnat behålla våra anställda och deras kunskap är det viktigaste vi har på hotellet. Så det är vi tacksamma för.

Beläggningen ökar

I mars tappade man 66 procent av bokningarna, i april 89 procent och i maj 71 procent.

ANNONS

– Nu ligger vi på en 50-procentig beläggning och ser hur allting ökar. Vi är inte riktigt uppe i förra årets siffror men de anställda kan inte gå på korttidspermitteringar längre. Vi tjänar pengar igen nu och kan betala tillbaka nästan hälften av bidragspengarna som vi fått. Det handlar om ett par hundra tusen, förklarar Pierre Heramb.

– Det finns andra människor som behöver de här pengarna bättre. Varje företag som går i konkurs i Sverige är ju förödande.

Olika faser

Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket, känner inte till att det skulle vara något problem med hur man ska gå till väga i det här fallet.

– Det fungerar så att stödet är uppdelat i olika faser. I den första får vi in ansökan och gör en förskottsbetalning efter företagets prognos på hur mycket man behöver i bidrag. Enligt lagen ska pengarna ut snabbt och sedan gör man en avstämning efter tre månader. Då uppger de för oss det faktiska utfallet av stödet.

Ska ha mejlats

– Vid avstämningen regleras stödnivån mot nästa stödperiod. Begär man ingen förlängning av stödet går man in i nästa fas och gör en slags reglering. Då ska de pengar som inte används betalas tillbaka. Hur det går till ska det ha gått ut ett mejl om till alla som fått bidraget.

ANNONS

– Mejlet skickas automatiskt så hotellägaren borde ha fått informationen om han fick stödet i mars. Men han kanske har missat mejlet. Jag har inte hört att någon annan haft det här problemet, kommenterar Niklas Kjellberg.

LÄS MER: Hotell Ulla ligger ute till försäljning

ANNONS