”Hon ville förbjuda mig att prata”

Fabos förre vd Thomas Brynås ger sig in i debatten om bostadsbolaget, ifrågasätter hur personal behandlats och menar att styrelseordförande försökt tysta honom.

ANNONS
|

Arbetsmiljön hos Falkenbergs kommunala bostadsbolag Fabo, och i synnerhet bland 20-talet tjänstemän på huvudkontoret, har uppmärksammats efter att tjänstemannafackets skyddsombud krävt åtgärder: ”Vissa upplever mobbning, andra känner sig missmodiga och nedstämda. Det finns en oro och rädsla för att uttala sig i frågor", skrev skyddsombudet om situationen på huvudkontoret.

I skuggan av detta har en diskussion pågått mellan Fabos förre vd Thomas Brynås och Fabos styrelseordförande Anette Ivarsson (C).

– Jag har mött många frågor om vad som egentligen händer på Fabo. Gamla arbetskamrater har uppenbart mått dåligt. Men det som verkligen triggade igång mig var ett telefonsamtal från styrelseordförande där hon ville förbjuda mig att tala om Fabo med till exempel tidigare arbetskamrater, säger Thomas Brynås.

ANNONS

Därför skickade han efteråt ett mejl till Ivarsson, som ju också är centerns ordförande i Falkenberg:

”När jag lagt på tänkte jag, 'vad sa hon egentligen?'. En politiker, som till och med är ordförande för det parti som styr kommunen ringer upp en medborgare och förbjuder honom att tala med andra anställda eller andra förtroendevalda för ett kommunägt bolag.”

Anette Ivarsson säger att hon hade reagerat på att ”en del samtal hade ringts”. Ett sådant samtal var från Thomas Brynås som hade velat höra sig för hos en mångårig styrelseledamot, eftersom han var konfunderad av ett yttrande som fällts om Fabo i annat kommunalt sammanhang.

– Jag har inte försökt tysta honom. Men jag tyckte bara att det var bättre att han vände sig direkt till mig eller vd om han hade några frågor, säger Anette Ivarsson.

Det är något som hon upprepat i ett svarsmejl till Thomas Brynås, dock med fortsatt uppmaning: ”Det är en ren osanning att jag skulle förbjuda dig att prata med före detta kollegor och anställda inom Fabo, och därmed vidhåller jag även att om du har synpunkter på Fabos verksamhet och utveckling ska du prata med Christian Kylin, vd, och/eller mig, Anette Ivarsson, ordförande.”

ANNONS

– Det jag menar med det är att det är bättre om han tar synpunkterna direkt med oss, säger hon.

Men mejlväxlingen ger också en inblick i en ömmande fråga, som gnagt i organisationen och beskrivits som ett exempel på att det blivit lågt i tak, med ett arbetsklimat som skapar osäkerhet: uppsägningen av en chefsperson på huvudkontoret.

– Behandlingen av henne har upprört mig, säger Thomas Brynås.

”Jag blir förvånad att Fabo har råd att lösa ut en av sina bästa medarbetare till en kostnad på kanske 800 000 kronor”, skrev Brynås i sitt mejl till styrelseordförande och menar att skälet enbart var att medarbetaren ”inte gick ihop” med nye vd:n.

800 000 kronor är lågt räknat. Chefen fick sluta med ett vederlag på 16 månadslöner à 43 800 kronor. Inkluderat sociala avgifter närmar det sig en miljon i kostnad.

Vd Christian Kylin om uppsägningen:

– Fabo valde att ingå en överenskommelse om avslutad anställning med henne beroende på olika uppfattning i ledningsfrågor och hur bolaget skall drivas och utvecklas framåt.

Den uppsagda chefen, nu med nytt chefsjobb i annan kommun, väljer att inte kommentera frågan.

Christian Kylin menar att det är en nödvändig omorganisation inom Fabo som skapat turbulensen. När omorganisationen landat så blir det bättre.

ANNONS

– Om det sedan är något vi borde ha gjort annorlunda får visa sig när företagshälsovården presenterar sin undersökning av arbetsmiljön inom administrationen, säger Christian Kylin som även hänvisar till att det förts en löpande dialog under omorganisationen med de fackliga parterna.

BAKGRUND: Arbetsmiljön på Fabo utreds

I slutet av maj presenterar företagshälsovården resultatet av sin arbetsmiljöundersökning av den uppmärksammade situationen inom administrationen på Fabo.

– Svårt att säga hur folk mår nu, för det har varit mycket annat med framförallt flytten till nya lokaler. Jag får avvakta undersökningens resultat och förslag till åtgärder, säger skyddsombudet Ulrika Eckersand.

Anette Ivarsson, styrelseordförande, delar nuvarande vd:s uppfattning om att omorganisationen förklarar turbulensen:

– Omorganisationen är nödvändig för att vi ska klara den press vi har på oss, att bygga bostäder i en hög takt. Detta sker också i ett skede när vi har stora pensionsavgångar och nya medarbetare tillträder.

ANNONS