Linnea Bengtsson tilldelades Falkenbergs sparkbanks stipendium för bästa gymnasiearbete. Michael Zakrisson delade ut stipendiet.
Linnea Bengtsson tilldelades Falkenbergs sparkbanks stipendium för bästa gymnasiearbete. Michael Zakrisson delade ut stipendiet. Bild: Maria Jarl

Hon tog storslam i stipendier

Den före detta naturvetarstudenten Linnea Bengtsson kammade hem dubbla stipendier från Falkenbergs gymnasieskola. Totalt fick hon 17 500 kronor.

ANNONS
|

Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. För att göra ett riktigt bra gymnasiearbete krävs 200 timmar. Åtminstone för 18-åriga Linnea Bengtsson som tilldelats dubbla stipendier efter studierna på Falkenbergs gymnasieskola.

– Det känns verkligen jätteroligt, särskilt när man lagt ner så pass mycket arbete och kraft, säger Linnea Bengtsson som just tagit studenten från det Naturvetenskapliga programmet.

Att en student tilldelas två stipendier är ovanligt, enligt Dan Emilsson, rektor och ordförande för stipendienämnden vid Falkenbergs gymnasieskola.

– Studenten uppfyllde kriterierna på ett fantastiskt sätt och gjorde en bra ansökan, säger han.

ANNONS

Det ena stipendiet är från Sonja och Nils Wikströms stipendiefond på 12 500 kronor. Det andra är på 5000 kronor och delas ut av Falkenbergs Sparbank för bästa gymnasiearbete på ett högskoleförberedande program.

Smör är bäst men kokosfett godast

Utöver de schemalagda 100 timmarna har Linnea Bengtsson lagt ungefär ytterligare 100 timmar på sitt gymnasiearbete.

– Eftersom man ska jobba med arbetet ett helt år underlättar det väldigt mycket om man tycker ämnet är kul och intressant, säger hon.

Arbetet handlar om hur olika fetter påverkar upplevelsen av smak och konsistens i chokladtryfflar. Genom blindtester på försökspersoner och litteraturstudie i hälsoaspekterna är hennes samlade bedömning att smör är bäst.

– Men den som upplevdes som godast var kokosfettet. Den höll sig även bra i rumstemperatur över längre tid, säger Linnea Bengtsson.

Nu väntar studieuppehåll i ett år och pengarna tänker hon spara tills dess att hon börjar sina universitetsstudier. Vilken utbildning det blir har hon inte bestämt sig för än.

– Jag har lite olika alternativ som jag tänker mig. Framför allt civilingenjör inom industriell ekonomi eller samhällsplanering på Chalmers, säger Linnea Bengtsson.

LÄS MER:De får årets kulturstipendium

LÄS MER:Studentutspring i Falkenberg 2020

ANNONS