Hon ger barn ett nytt leende

Operation smile är en hjälporganisation som hjälper barn till ett nytt leende. Men det är så mycket mer än bara utseendet som förändras, berättar Astrid Shwurack från Falkenberg.

ANNONS
|

– Det är väldigt värdefullt att åka dit, både för oss som åker och för familjerna som vi hjälper, säger Astrid Shwurack från Falkenberg och fortsätter:

– Ett barn med gomspalt kan vara svårt att amma, och kan ha svårt att få i sig någon mjölk. I vissa länder kan det vara svårt att få tag på mjölkersättning, och då är en sådan här operation en fråga om liv och död.

Många barn med gomspalt får problem med talet, samtidigt som de ofta blir undangömda eller mobbade och utstötta berättar Astrid. När Operation smile kommer till byn får barn en chans till en läkarundersökning och en lagad spalt.

ANNONS

– Man får vara väldigt ödmjuk kring familjerna. Många har färdats flera dygn för att komma fram. Detta kan vara den enda läkarundersökningen de får, säger Astrid.

– Man vill göra det så tidigt som möjligt och det kan vara deras enda chans att få en sådan här operation. De flesta operationerna går ganska fort, bara 1-1,5 timme. Det betyder att det är en liten insats, men den har jättestor betydelse. Det är jätteskönt att hjälpa till med det jag brukar göra på jobbet.

Operation smile är en amerikansk organisation som startades på 1980-talet.

Ett läkarpar med en dotter som föddes med gomspalt åkte till Filippinerna för att jobba och såg att det fanns ett behov av gomspaltsoperationer för de som inte det vanliga regionala sjukhuset klarade av.

Nu finns organisationen på flera håll i världen, och det finns så många barn vars föräldrar önskar en operation så att det inte räcker till. Astrid har varit iväg en gång tidigare, men har precis kommit hem från Legazpi, Filippinerna.

På hemsidan finns organisationens schema över vart i världen den befinner sig och människor från hela världen kan ansöka om att få följa med. Allt arbete på plats sker av frivilliga och är ideellt. För Astrid är det självklart att åka iväg.

ANNONS

– Jag har alltid varit intresserad av humanitära insatser och stöd och vill gärna hjälpa till i den mån jag kan, säger Astrid.

Hon drivs av utbytet med läkare från andra länder, mötet med patienterna och deras familjer och av att få en verklighetscheck, om hur bra sjukvården fungerar i Sverige och vilka resurser som finns i västvärlden.

Sjukhuset i Legazpi är ett större regionalt sjukhus men saker som är självklara i Sverige är absolut inte detsamma i Filippinerna.

– På det sjukhuset finns inte ens rinnande vatten. Det är bara på operationsavdelningen det finns vatten, det är sådant vi inte kan förstå här i Sverige, säger Astrid.

När Operation smile kommer till ett sjukhus har de all utrustning med sig i stora flyttkartonger som de packar upp och använder för att inte belasta sjukhuset de kommer till.

– Vi kommer dit, träffar patienter, packar upp, opererar, och sedan när allt är klart så packar vi ihop och utrustningen reser vidare och personalen åker hem till sina respektive länder.

ANNONS