HN kikar in i Berte Qvarns superkvarn för 160 miljoner

Berte Qvarns nya kvarn som ska mala havre står nu klar. 160 miljoner kronor har kvarnen kostat och den är bland de modernaste i Europa.
– Det är jättespännande att få vara med om det här, säger mjölnaren Magnus Lindblom.

ANNONS
|

Kvarnen är på sex våningar och mäter cirka 30 meter. Personalmatsalen ligger högt upp i byggnaden och med stora panoramafönster är det fin utsikt över både Slöinges landskap och motorvägen.

Produktionen har redan kommit igång även om kvarnen ännu inte går på full kapacitet.

– Vi börjar lite sakta och räknar med att köra på en tredjedels kapacitet det här året för att bygga på efter hand, säger Fredrik Nilsson, vd på Berte Qvarn.

Företaget ligger långt framme med tekniken vad det gäller sina kvarnar. Det är viktigt för att kunna leverera rätt saker till sina kunder. Sen tidigare har Berte en av de modernaste kvarnarna för vete och råg. Den ligger i den äldre delen av området.

ANNONS

– När det gäller personal så är vi strax över 30 på kvarnarna. De anställda kommer att arbeta på båda kvarnarna och den nya gör att vi kommer att behöva anställa två personer, säger Fredrik Nilsson.

Han säger att den nya kvarnen, när den börjar nå maxkapacitet, gör så att omsättningen nästan fördubblas.

– Det tar några år och nu har vi ett ben till att stå på. Baskunden för att kunna bygga den nya kvarnen är Oatly, utan dem skulle vi inte kunna göra den här investeringen på 160 miljoner. Oatly kommer att dominera som kund hos oss över tid.

Oatly gör olika havredrycker och mejerivaror som säljs över hela världen.

Den nya kvarnen kommer vara i drift dygnet från måndag morgon till torsdag morgon.

– Processen med värmebehandling av havre är sådan att den går inte att avbryta bara för att man ska gå hem klockan fyra. Kvarnen måste producera under flera dygn, säger Magnus Lindblom.

Förra året var Berte Qvarns omsättning cirka 230 miljoner kronor och vinsten omkring tio miljoner.

– Vi känner av att pandemin påverkar oss ekonomiskt. Vi hade lagt en högre budget volymmässigt och den når vi inte riktigt upp till. Vi har kunder som jobbar mot serveringar, hotell inte minst, och har haft lite tur att andra delar har tuggat på.

ANNONS

– Inför sommaren drog vi in på någon chaufför och hade provanställningar som vi inte kunde gå vidare med för att det var för osäkert. Vi får komma tillbaka nu istället, säger Fredrik Nilsson.

Berte Qvarn är beroende av spannmålspriset och om det fortsätter att vara högt så ökar det omsättningen.

– Så omsättningen är egentligen ingen jätteviktig siffra för oss, vinsten hänger inte alltid med bara för att omsättningen ökar, säger Fredrik Nilsson.

LÄS MER:Berte Qvarn gör rockad i toppen

ANNONS