HN har besökt katthemmet i Långås på Hemlösa katters vecka


– Sjuka och skygga katter har blivit min lott här i livet. Det finns hur många som helst och det bara ökar, säger Anna Envall i Falkenbergs Djurskyddsförening.

ANNONS
|

Just nu uppmärksammas problemet då det är hemlösa katters vecka. Det är fjärde gången den anordnas men första gången Falkenbergs Djurskyddsförening engagerat sig.

– Vi pratade om det förra året men resonerade som så att någon måste göra det och hade inte ork att engagera oss då. Men i år kände vi att vi måste hoppa på det här tåget, säger Anna Envall som är styrelseledamot i föreningen.

Falkenberg och Varberg

Hon ägnar en stor del av sin fritid åt att fånga in hemlösa katter i Falkenberg och Varberg när man får in tips om var de finns. Föreningen har över 300 medlemmar men det är bara en handfull eldsjälar som håller på dagligen med katthemmet.

ANNONS

– Vi har också volontärer på katthemmet en till två gånger i veckan och det är superbra. Men jag hade önskat att vi var fler.

Falkenbergs Djurskyddsförening är en ideell förening och drivs helt utan kommunala eller statliga bidrag. Verksamheten och katthemmet kan drivas tack vare djurvänners gåvor och medlemsavgifter.

Samlar in kattmat

Under hemlösa katters vecka uppmanas folk att köpa kattmat som sedan ställs i en insamlingslåda. I Falkenberg finns lådor på Willys och Granngården.

– Det har varit väldigt uppskattat. På Willys var lådan full första dagen, konstaterar ordförande Carina Källgren.

Fortsätter det så hela veckan kommer man att ha ett rejält förråd inför vintern och det är mycket välkommet.

Föreningen driver katthemmet Solkatten i Långås med plats för tolv hemlösa katter. När HN kommer på besök är där fem stycken. Samtidigt finns betydligt fler (51 stycken) utplacerade i jourhem hos medlemmar.

Karantän

– Vi måste vara säkra på att katterna inte har ohyra eller mask. De får inte vara sjuka när de kommer hit, förklarar Carina.

Normalt brukar man ha öppet hus några gånger per år och låta folk hälsa på. Men på grund av pandemin måste alla besök bokas i förväg och gäller bara för dem som är seriöst intresserade av att adoptera en katt.

ANNONS

Alla vuxna katter är kastrerade, vaccinerade och id- märkta med både chip och örontatuering innan de får ett nytt hem. De katter som på grund av för låg ålder inte kastrerats måste alltid hållas inomhus tills dess de är kastrerade. Honkatter kastreras tidigast vid 8 månaders ålder och hankatter vid 6 månaders ålder.

Föreningen adopterar ut ungefär hundra katter om året. Betydligt fler lämnas in eller fångas och kan i bästa fall återlämnas till sina ägare. Men ibland tvingas man avliva djur som är i för dåligt skick.

Kattungar överallt

– Förra året var det extremt mycket kattungar vid den här tiden. Min tes är att det var för att man inte längre fick sälja katter via facebook. Det resulterade i att vi hittade dem överallt. När jag började med det här för åtta år sedan pratade man om att det fanns 100 000 hemlösa katter i Sverige. Jag vet inte hur man mäter det, men nu sägs att de är uppe i 150 000, säger Anna Envall.

Att det finns många katter är kanske inte så konstigt. På föreningens webbsida berättas att en okastrerad honkatt under sin livstid kan få 120 ungar.

Förr pratades det mycket om sommarkatter men Anna Envall menar att det inte är lika säsongsrelaterat längre.

ANNONS

– Det här är ett året runt-problem beroende på människors okunskap och nonchalans. Det är en tendens i samhället att man rättfärdigar sitt ego. Nu vill jag ha katt. Nu vill jag inte ha den längre och då är det bara att dumpa den någonstans. Det är sorgligt att folk resonerar så.

LÄS MER: Öppet hus för insamling till hittekatter

LÄS MER: Pressat läge på Solkattens katthem inför vintern

ANNONS