HN gör egen pasta med italienaren Luca Zadra

HN blev hembjudna till italienaren Luca Zadra på Grimsholmen för en exklusiv kurs i hur du gör din egen pasta. Det enda som egentligen krävs är dina händer, vatten, mjöl och en kniv – och så tid och utrymme förstås.

ANNONS
|

När Kattegatt blänker genom köksfönstret på Grimsholmen känns Italien inte långt bort. I köket där vi befinner oss finns nämligen en uppsjö av italienska råvaror och redskap uppdukade och det är svårt att inte räkna in passionen för hantverket i upplevelsen som sådan.

– Jag märkte att pasta på italienska restauranger är populärt över hela världen, men den här genuina, färska pastan saknades. När jag bestämde mig för att flytta till Sverige hade jag det i åtanke. Jag ville försöka importera konceptet, säger Luca Zadra och tillägger:

– Jag är också intresserad av historia och när jag började läsa på föddes massa frågeställningar som jag ville ha svar på. Jag ville ta reda på varför pasta ser ut som det gör och varför det blev så stort i Italien. Då blev jag mer och mer passionerad.

ANNONS

Ville ta egentillverkad pasta till Falkenberg

Luca Zadra flyttade till Sverige hösten 2017. Några månader senare, efter ett reportage i HN, träffade han sin nuvarande sambo Barbro och kärleken slog ut i blom. Nu bor de ihop i villan på Grimsholmen. Här kände Luca att han kunde ta sitt brinnande intresse för egentillverkad pasta vidare till invånarna i Falkenberg. Han håller i kurser för Studieförbundet men träffar även folk i slutet sällskap som vill lära sig mer om både pastan och historien bakom.

– Det är alla möjliga målgrupper. Allt från unga män som kanske vill öppna restaurang till lite äldre kvinnor som vill lära sig mer inom matlagning.

För att minimera tidsåtgången är allting förberett när HN kommer. Degen har vilat i kylskåpet och är redo att så småningom bli pastasorterna spaghetti alla chitarra, garganelli, fudilli al ferretto och malloreddus.

– Att göra pasta på det här sättet tar oss tillbaka i tiden och allting gick mycket långsammare då. Att göra egen pasta kräver både tid och utrymme, konstaterar Luca.

Luca Zadras tips för att lyckas med pastan

Det svåra är inte att göra själva pastan, förklarar han, utan snarare att veta vilket mjöl som bör användas till vilken pasta. Han vill understryka att det enligt honom inte finns en viss pasta som är bättre än någon annan, det handlar om personlig smak och vad du själv tycker om. I slutändan krävs det inte så mycket och du behöver inte köpa onödiga redskap.

ANNONS

– Börja med grunderna. Du behöver egentligen bara dina händer, mjöl, vatten och en kniv.

Utöver det grundliga utförandet av hur du lyckas göra din egen pasta hemma, vill Luca skicka med några enkla tips.

– Ha koll på mjölsorterna och försök att handla ditt mjöl från en lokal kvarn. Man bör i allra högsta grad undvika ett för raffinerat mjöl, säger han och fortsätter:

– Öva, öva, öva. Kokböcker fungerar bra, men i slutändan är det bara en lista med recept. Börja med grunderna, resten kommer med tiden.

Så gör du garganelli:

I Italien finns det olika traditioner i tillverkningen av pasta. I de nordligare delarna, i exempelvis Bologna, använder de vetemjöl och ägg. Vetemjöl är mycket mjukare än durummjöl och ägget bidrar då till att degen blir mer formbar och hårdare i sin konsistens. Det är denna deg garganelli är gjort av. Till degen använder du 100 gram mjöl per ägg.

• Dela upp degen i lite mindre bitar. Platta sedan till dem så att de inte är för tjocka för pastamaskinen. De bitarna av degen du inte använder för tillfället bör plastas in för att inte torka.

• Häll lite mjöl i maskinen för att förhindra att degen fastnar. För pastan igenom maskinen. Börja på den lägsta siffran, det till säga där klaffarna är som längst ifrån varandra, och arbeta dig sedan uppåt till en smalare till ett smalare mellanrum. Beroende på konsistens kan du behöva hälla lite mjöl på degen mellan varven.

• När degen är lagom tunn, någon millimeter, skär upp den i mindre bitar. Dessa bitar bör uppskattningsvis vara cirka fem gånger fem centimeter.

• Ta sedan en pastabit och gör dig redo med din pinne. Det behöver inte vara den klassiska pastapinnen utan går lika bra med till exempel en ätpinne. Luca använde sig av en så kallad gnocchibräda. Vid köp av en sådan ingår pinnen och själva brädan gör att pastan blir räfflad. Om du har en sådan bräda, mjöla den innan användning.

• Lägg en fyrkant på brädan och lägg pinnen över ett av hörnen. Lyft upp hörnet av pastan på pinnen och tryck till. Rulla sedan pastan med hjälp av pinnen. Tryck inte allt för hårt, då kan pastan fastna, men det krävs lite motstånd för att pastan ska få sina räfflor.

• Sedan drar du pastan av pinnen. Ecco fatto! Nu har du en alldeles egengjord garganelli.

ANNONS