Nedlagd bensinmack i attraktivt område. Frågan om köpet av kvarteret Hjulet, bakom Stortorgets galleria, ligger nu i Förvaltningsrätten.
Nedlagd bensinmack i attraktivt område. Frågan om köpet av kvarteret Hjulet, bakom Stortorgets galleria, ligger nu i Förvaltningsrätten.

Hjulets framtid är långtifrån avgjord

Sålde kommunen marken för billigt? – Det fanns inget annat anbud och vi var jätteglada att någon ville vara med om att utveckla centrum, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).

ANNONS
|

Markförsäljningen av tomten som Kvarteret Hjulet består av – området bakom Stortorgets galleria, alltså platsen kring bensinstationen och den rivna brandstationen – är långtifrån avgjord.

Ärendet ligger hos förvaltningsrätten och kommunen yttrade sig i augusti och förklarade sitt agerande. Kommunens motpart, kommuninvånaren Mats Dahlbom, har kompletterat med frågor som kommunen nu svarat på innan ärendet avgörs i förvaltningsrätten.

–Det är en fullt normal process. Det får ta den tid det tar, säger Mari-Louise Wernersson.

Mats Dahlbom hävdar bland annat att beslutet om försäljning strider mot EU:s regler om statsstöd. Kommunen tillbakavisar detta, bland annat på grund av att en förvaltningsdomstol inte kan ta upp andra omständigheter än sådana som den klagande hänvisat till, före klagotidens utgång. Och även om förvaltningsrätten finner att frågan kan prövas menar kommunen att Dahlbom inte kan visa att affären ligger över gränsen för stöd av mindre betydelse.

ANNONS

Kommunen har hela tiden hävdat att man enbart förhandlat med en intressent på grund av att det var frågan om ett samprojekt med en grannfastighet. Men att kommunen bara haft förhandlingar med en part innebär inte att marken sålts till ett för lågt pris, skriver kommunen. Man hänvisar till att tankar på affären funnits i flera år och under tiden har flera avtal tecknats, planavtal, överlåtelse av ramavtal, förlängning av ramavtal och markanvisningsavtal. Inget av dessa har överklagats. ”Detta talar för att det inte tidigare funnits några synpunkter på att försäljningspriset varit lägre än marknadsvärdet eller att det funnits något marknadsintresse för fastigheten/exploateringen” skriver kommunen.

Julvihus som säger sig vara beredd att betala ett högre pris har enligt kommunen aldrig preciserat ett pris eller sina avsikter med området.

Dahlbom menar att kommunen slumpat bort marken för ett underpris – totalt 12,3 miljoner kronor. Enligt Dahlboms uppfattning borde området, just genom byggmöjligheterna i ett centralt attraktivt läge, kanske snarare värderas till 75 miljoner kronor. Därmed menar han att kommunen otillbörligt gynnat en köpare, till nackdel för kommuninvånarna, genom att inte bjuda ut fastigheten till öppen försäljning.

ANNONS