Hett tips ledde till gripandet efter knivattacken

I måndags morse greps en man född 1996 misstänkt för överfallet på en kvinna i 80-årsåldern. Det visar sig att polisen riktat sitt fokus mot mannen de två senaste veckorna.

ANNONS
|

Den 18 juli blev en kvinna i 80-årsåldern attackerad i närheten av Smedjeholms reningsverk utanför Falkenberg. Hon blev huggen flera gånger med ett vasst föremål och allvarligt skadad.

Misstankarna riktade sig inledningsvis mot en man i 50-årsåldern som greps men som numera är helt avskriven från utredningen.

Nu har utredarna i stället fullt fokus på en man född 1996 hemmahörande i Falkenbergs kommun.

Han greps utan dramatik utanför sin bostad i måndags morse.

– Det är tips från allmänheten som gett oss ”heads up” på den här mannen. Vi har gått vidare med spanings- och vittnesuppgifter och lyckats bygga en indiciekedja som räckte för att få honom skäligen misstänkt, säger lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson.

ANNONS

Hur länge har ni haft koll på den här mannen?

– I ungefär två veckor. Vi har haft vetskap om honom och hittat saker och skaffat oss information, säger Christer Bartholdsson utan att gå in på detaljer.

Vad var det som gjorde den här personen så intressant?

– Jag vill inte kommentera det i nuläget. Men någon hörde av sig med uppgifter som var väldigt intressanta. Vi har haft det som ett mantra, att vi vill ha in mer iakttagelser och vi vill tacka allmänheten för att de hört av sig, säger han.

Polisen har gjort flera husrannsakningar på ställen som kan kopplas till mannen född 1996, bland annat hans bostad. Bevismaterial som nu ska analyseras.

– Man måste ha klart för sig att i Sverige fungerar det inte som på CSI på tv. Det tar tid att få fram teknisk analys. Allt i verkligheten är mycket krångligare. Det tar tid.

– Men nu gäller det för oss att komma fram till något där vi antingen kan avfärda personen eller ha så pass mycket att åklagaren kan begära honom häktad. Nu är det ett arbete mot klockan, säger Christer Bartholdsson.

Senast på onsdag måste åklagare Gisela Sjövall ta beslut om häktning.

ANNONS

Hittills har polisen enbart haft ett kort inledande förhör med mannen som då nekade till anklagelserna. Tidningen har sökt mannens försvarsadvokat Gunilla Johansson utan resultat. Hon är upptagen i möten hela tisdagen.

Polisens utredare tror att mannen agerat på egen hand och det ska inte finnas några kopplingar till damen i 80-årsåldern.

– Vi tror fortfarande att det handlar om oprovocerat våld, säger Christer Bartholdsson.

Polisen har tidigare lyft fram en cykel och en mindre bil som intressanta i utredningen. Enligt Christer Bartholdsson är fordonen fortfarande av intresse. En annan pusselbit är tömningen av telefonmasterna i området.

– De har vi fått och de har analyserats. Men jag vill inte säga någonting om det nu, säger han.

Lägger ni allt fokus på den här misstänkte mannen eller finns det andra spår att följa upp?

– Man måste hela tiden ha ögonen öppna, det kan ju komma in andra uppgifter och vi vill gärna ha fler observationer. Det farligaste vi kan göra är att titta för snävt.

Det är ännu oklart vad det är för typ av vapen som den misstänkte gärningsmannen använt. Kvinnan fick stickskador men det har inte kunnat fastslås om det rör sig om en kniv eller något annat vasst föremål.

ANNONS

Kvinnan ska efter att ha legat inne på sjukhuset en längre tid ha repat sig efter sina skador.

Läs också: Man gripen för knivattack

ANNONS