Här ska Gekåsägaren bo om några år

Gekåsdelägaren Thomas Karlsson tänker flytta från Ullared. Men inte så långt. Han vill närmare sina rötter och tänker bygga ett pampigt hus i en lantlig idyll i Svartrå.

ANNONS
|

Villa Svartrå kallas det i ansökan som lämnats in till stadsbyggnadskontoret. Själv kallar Thomas Karlsson det för en gård men det liknar snarare ett litet slott när man tittar på ritningar till byggnaden. Försedd med små tinnar, ett rejält torn, orangeri, swimmingpool och jacuzzi.

Tusen kvadratmeter

Huset är i två plan plus källare och har drygt tusen kvadratmeter boyta. Med en fasad bestående av betongsten med grå fog kombinerad med kvadratiska snedställda natursten i granit.

Dagens huvudbyggnad finns på en annan plats på tomten. Men den tänker man riva då boningshuset är i dåligt skick.

Hur kommer det sig att ni vill bygga på just den här platsen?

ANNONS

– Min pappa är född och uppvuxen på granngården. Jag har själv inte bott där men var ofta hos min farfar och farmor när jag var liten. Det är väldigt vackert i området och vi gillar att bo på landsbygden, förklarar Thomas Karlsson när HN ringer upp.

I dag bor familjen Karlsson i Ullared, Thomas och hustrun Camilla plus två av barnen, ett av barnen har flyttat hemifrån.

Du kallar det för en gård, innebär det att ni kommer att ha djur också?

– Nej, där är åkrar men de arrenderas av en granne.

När vi pratas vid har Thomas ännu inte fått besked om bygglovet gått igenom. Men en kontroll med samhällsbyggnadsavdelningen visar att bygglovsnämnden gett klartecken.

Kraftigt avvikande

Stadsarkitekt Johan Risholm konstaterar i sitt remissyttrande att den föreslagna byggnaden kraftigt avviker från såväl närliggande bebyggelse som andra byggnader i Falkenbergs kommun. Men noterar samtidigt att detta i sig inte är något hinder för godkännande, förutsatt att utformning och utförande har höga kvalitéer:

”Det har i flera hundra år funnits en strömning, en romantisk våg, bland annat med hänvisningar till äldre borgar och ruiner. Detta gestaltade sig i början av förra seklet som nationalromantik. Den föreslagna byggnaden följer i detta senare spår. Byggnaden utgör ett exempel på en arkitektur som tydligt uttrycker lantligt välstånd och rikedom. Valet av utformning gör att frågan om utförande blir synnerligen viktig”.

ANNONS

Fornlämningstätt

Länsstyrelsen noterar att tomten ligger i ett fornlämningstätt område. Det finns inga kända just där nybygget planeras, men om det påträffas under byggnation måste arbetet avbrytas och fyndet anmälas till myndigheten.

När tror du att nybygget kan stå klart?

– Det blir väl om ett par år och det blir ett roligt projekt, säger Thomas Karlsson.

Thomas Karlsson

Äger Gekås tillsammans med Torbjörn Bäck. Båda började som lagerarbetare men är numera miljardärer, enligt tidningen Veckans Affärer.

När Thomas Karlsson fyllde 50 år för två år sedan bjöd han 150 gäster på fest i Tryckhallen på Hwitan. Hemlig gäst var Tomas Ledin som gjorde ett bejublat framträdande inför en häpen publik. Bland annat lockade han upp födelsedagsfiraren till en duett i ”Just nu”.

– Det lät nog inte så bra från min sida men han gjorde den bra. Fantastiskt roligt för mig och en lite overklig känsla. Festen blev bättre än väntat, berättade Thomas Karlsson för HN efteråt.

ANNONS