Här lär sig ukrainska flyktingar svenska i Falkenberg

I början av året fick Falkenbergs kommun ungefär 2,2 miljoner i EU-pengar från Svenska ESF-rådet – detta för att starta svenskundervisning genom SFI för ukrainska flyktingar. Sedan snart två månader är utbildningen i full gång på vuxenutbildningen.

ANNONS
|

Ungefär femton elever sitter i bänkraderna på vuxenutbildningen i Falkenberg. De är alla flyktingar från Ukraina och håller på att studera svenska genom kommunens projekt med SFI för ukrainska flyktingar. Projektet startade i början av februari och håller på fram till sommaren.

Ella Prytula och Nataliia Sunakova är två av dem som deltar. För ungefär ett år sedan flydde de båda från sitt hemland efter det att Ryssland invaderade Ukraina. Så småningom hamnade de i Falkenberg.

I och med EU:s massflyktsdirektiv som gäller för ukrainska flyktingar har de inte kunna ta del av den SFI-utbildning som normalt erbjuds de som kommer till Sverige (se faktarutan nedan).

ANNONS

När Ella och Nataliia fick möjlighet att vara med i kommunens projekt hoppade de på direkt.

– SFI är jättebra. Vi vill studera, men de här månaderna är kort tid. Vi vill fortsätta och läsa ett eller två år till för att få bra svenska, säger Ella via hjälp från en översättningsapp på telefonen.

Vill prata mer svenska

Båda två beskriver att de så småningom vill börja jobba i Sverige. Nataliia har varit sjuksköterska i Ukraina sedan 14 år tillbaka och önskar fortsätta med det, medan Ella planerar att utbilda sig till barnmorska.

– Jag vill studera på universitet här, jag trivs i Sverige, säger Ella.

Men först och främst vill de bli bättre på språket. De beskriver att SFI är en bra hjälp på vägen, men att det samtidigt är svårt att hitta sammanhang där de kan prata svenska med andra än under lektionsövningarna.

– Vi behöver svenska personer att prata svenska med. Vi lever tillsammans med andra från Ukraina, och då pratar vi inte svenska, säger Ella.

"Har gått bra”

Jenny Milanovic, rektor på vuxenutbildningen i Falkenberg, berättar att hon upplever att SFI-utbildningen har flutit på bra alltsedan den startade. Totalt är det 52 elever fördelat på tre grupper som deltar.

– När vi startade var målgruppen väldigt sugen på att komma igång med sina språkstudier, säger Jenny Milanovic.

ANNONS

Utöver språkundervisningen kommer projektet även innehålla yrkesutbildningar, något som är planerat att dra igång i april.

– Vi kommer starta två spår med kortare yrkesutbildning för våra deltagare. Ett med inriktning på restaurang, och ett mot att kunna jobba som sommarvikarie inom vården.

Elever beskriver att de skulle vilja få längre tid på sig att gå utbildningarna – kommer det finnas möjlighet till det?

– Projekttiden som vi har fått beviljat medel för är fram till sommaren. Skulle det fattas erforderliga beslut på nationell nivå, att människor med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt till SFI, är vi i ett annat läge – då kan vi erbjuda dem våra reguljära SFI-utbildningar, säger Jenny Milanovic, och fortsätter:

– Jag tycker det är fantastiskt att det här projektmedlet finns. Det här är en fråga som har lyfts av både SKR och andra kommuner. Det här (massflyktsdirektivet, reds. anm.) blir en väldigt konstig situation för den här målgruppen – man har varit i Sverige så pass länge men får inte tillträde att lära sig språket. Vi är väldigt glada att vi har kunnat göra det här projektet.

Massflyktsdirektivet och SFI för ukrainska flyktingar i Halland

Enligt det massflyktsdirektiv som trädde i kraft för ukrainska flyktingar då kriget i Ukraina började har de som kommer till Sverige inte någon rätt till SFI-utbildning inom vanlig kommunal verksamhet.

Precis som i Falkenberg har flera kommuner i Halland ansökt om pengar från EU för att starta en motsvarighet till ordinarie SFI och som kan erbjudas de som omfattas av massflyktsdirektivet.

I Varberg och Halmstad håller man på att utreda möjligheten att starta SFI-utbildning för ukrainska flyktingar, medan man i Kungsbacka nyligen beslutade om att inte söka pengar för att starta en sådan verksamhet.

Idag erbjuds SFI för ukrainska flyktingar i följande kommuner:

Hylte

Laholm

Falkenberg

LÄS MER:Falkenbergs kommun får EU-pengar till SFI för ukrainska flyktingar

LÄS MER:Kommunen vill erbjuda SFI för ukrainska flyktingar – ansöker om EU-pengar

ANNONS