Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Handikappanpassning uteblir när Strandbaden rustas upp

Mycket snack och lite verkstad. Så beskriver oppositionspolitikern Maria Larsson (C) den politiska processen om handikappanpassning på Falkenbergs badstränder.

Att handikappanpassning av Skrea strand uteblir i miljonupprustningen av Kvarteret Strandbaden upprör. Frågan har varit uppe i kultur-, fritid- och tekniknämnden minst två gånger de senaste fyra åren och förslagsförfattarna är inte nöjda.

– Jag anser att det är extremt dåligt att Falkenberg inte fått till ett handikappbad än och jag hade hoppats på detta projektet. Att de inte gör mer än att bredda cykelbanan är nästan pinsamt. Det hade ju varit perfekt att göra ett i hörnan innan Bacchus, säger oppositionspolitikern Maria Larsson (C).

År 2017 lämnade Maria Larsson (C) in en motion om tillgänglighet på Falkenbergs stränder. Motionen kom inte längre än till kommunstyrelsen där beslut togs att lämna över den till utredningen Badliv. Ett arbete som stått och trampat i flera år.

När utredningen skulle varit färdig 2018 hade den ännu inte påbörjats. Idag, tre år senare, är den fortfarande inte färdig.

– Jag har påmint och frågat i flera år men inget har hänt. Alla säger att de är positiva till tillgängliga bad men sen händer det inte så mycket. Det låter bra att vara positiv men det blir inte så mycket verkstad.

Den andra förslagsförfattaren är Gunilla Tilson. Hon skrev ett medborgarförslag 2017 om tillgänglighetsmattor för rullstolar på stranden. Förutom bryggan erbjuder Skrea strand idag inga möjligheter för rullstolsburna och det går inte att själv ta sig ner på stranden.

– Jag har följt upp detta massor av gånger och fick först höra att de inte kunde levereras av leverantören, sen att de var för dåligt väder för att rulla ut dem, och sen visade det sig att mattorna inte hade beställts alls, säger Gunilla Tilson.

Att dessa inte är med i satsningen runt Strandbaden tycker hon är häpnadsväckande.

Utredning på gång

Huruvida detta faktiskt lovats eller inte är Gunilla och politikerna oense om. Nämndens ordförande Georgia Ferris (KD) berättar att även detta förslaget ligger i utredningsföljetongen Badliv.

– Utredningen är på gång nu, vi har gett resurser till den och förvaltningen arbetar med den. Vi kommer snart går vi igenom våra förslag till budgetberedningen, då kommer vi också titta på förslag inom detta området.

– Men jag kommer inte ihåg nu exakt när den ska vara klar, säger Georgia Ferris.

Var tillgänglighetsanpassning på tal i diskussionerna om upprustning av Strandbaden?

– Upprustningen är avgränsat till just kvarteret och vi gör inte någonting på själva stranden. Däremot finns det en diskussion runt Bacchus, men det kan vi ge mer information om först längre fram.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här