Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Handeln blommar i vinden

Sommarens väder har varit minst sagt blandat. För restauranger och soldyrkare har det varit sämre. Men där det finns förlorare finns det alltid vinnare.

Moln, regn, sol och blåst. Varmt och kallt. Detaljhandeln har dragit vinstlotten i sommarens försäljning. Centrumutvecklaren Henrik Olsson säger att mycket beror på vädret. Blandvädret har gynnat främst centrumhandeln, men inte i lika hög grad restaurangbranschen.
– Jag har varit runt och pratat med ett 80-tal butiker och överlag är folk positiva. Så detaljhandeln har definitivt gynnas av sommarens blandväder. Jag tror även att Falkenberg som turistort har dragit fördelar av det här vädret, säger han.


Henrik Olsson säger att det sker en strukturförändring inom handeln som gör det svårare att förutspå hur försäljningen ska gå. Vädret spelar fortfarande roll, men är inte längre en självklarhet.
– Onlineshoppingen har växt sig allt större, vilket påverkar all handel. Köpcentrum drabbas hårdast av onlineshoppningen. Handeln i centrum påverkas inte lika mycket då man besöker centrum för att få mer av en upplevelse av staden. Sedan värderar kunderna lokalt bemötande och kvalitet, säger Henrik Olsson.

Blandvädret har gjort att allt fler turister valt att vara kvar i centrum än vid stranden. Långväga turister har inte svikit Falkenberg trots det oförutsägbara vädret men Henrik Olsson säger att det har varit färre endagsturister, från exempelvis inlandet.
– De som har sommarhus här har valt att stanna kvar hemma i stället, för man har trott att vädret varit sämre än vad det har varit. 

Han berättar att det viktigaste för att locka fler till Falkenberg centrum är att det måste finnas ett bra utbud med restauranger, olika butiker och evenemang. Denna sommar har det varit rekord på evenemang som lockat turister.
– Vi har ju lite svårare att locka hit kända butiksvarumärken eftersom vi ligger mitt emellan två större städer. Men det är jättekul för just nu händer det mycket i Falkenberg så jag ser fram emot att se utvecklingen av stadskärnan. Turismen är jätteviktig för Falkenberg, men vi får inte glömma att invånarna är mest betydelsefulla, de är ju här resterande 51 veckorna om året och utgör den största delen konsumtionen.

Margareta Nelje, som äger Anderbergs sko i både Varberg och Falkenberg säger att de har tappat sedan föregående år.
– Det har varit lite sämre och i Falkenberg tappar vi varje år. Vi har haft affären där sedan 1958 och då blomstrade handeln i centrum. Men nu väljer folk att åka till de stora varuhusen eller till Varberg för att handla, säger hon.

Birgitta Arvidsson, delägare till klädaffären Girl Next Door, upplever att fler människor valt att stanna kvar i stan under sommaren. 
– Blandväder är det bästa för oss centrumhandlare. Det är för kallt för stranden och inte för regnigt för att välja köpcentret framför småbutikerna. För är det lite blåst, regn och ibland sol så väljer turisterna att stanna kvar i innerstaden där de kan få både sol och skydd mot regn. Man ser en skillnad, den är inte jättestor men det är positivt.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här