Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Handbollen gav Mohammad en omstart

Från krigets Syrien till hjälptränare i Orion.

Mohammad Abo Naboot har varit handbollsmålvakt i Syriens högsta division. 25 år, ett krig, en flykt, och en omstart senare är han tillbaka mellan målstolparna – nu i Falkenbergsklubben Orion där tränarrollen ger så mycket mer än bara motion.

Förra året delades 419 000 kronor till integrationssatsningar inom halländsk idrott. 28 föreningar runt om i länet sökte och beviljades de statliga medlen som fördelas av Hallands Idrottsförbund.

IS Orion drog igång ett projekt för ensamkommande ungdomar, detta i sin tur ledde till nya kontaktvägar och en ny ideell ledare i föreningen – med sällsynta meriter.

Mohammad Abo Naboot har varit målvakt i den högsta handbollsdivisionen i Syrien.

Genom Vinberg-Ljungby församling kom han i kontakt med den lokala handbollsföreningen. Och nu har han fått ställa sig mellan målstolparna igen för första gången på 25 år, som uppskattad hjälptränare i ungdomslaget.

Suppleant i styrelsen

Han har även blivit invald i styrelsen som suppleant och trainee, för att lära sig mer om styrelsearbete och föreningsliv.

– Jag har saknat handbollen och jag är jätteglad över den här möjligheten. Om jag kan bidra med något så vill jag göra det, säger Mohammad Abo Naboot, som utöver uppdragen i klubben har fått goda vänner och ett kontaktnät som stöttar familjen i den nya hemstaden Falkenberg.

Värvningen en succé

Lagledare Roger Bengtsson ser värvningen en lyckoträff:

– Det här ger oss väldigt mycket och det är jättebra för ungdomarna. Alla vinner, säger han.

Samma dag som vi träffas Mohammad Abo Naboot har hans fru gjort sin första arbetsdag som syslöjdslärare i en kommunal grundskola. Och nästa steg – för fyrbarnsfamiljen i tvårummaren utanför Falkenberg – kanske kan bli en större lägenhet.

– Men det är inte lätt att hitta, konstaterar Mohammad, som är glad och tacksam över familjens situation.

– Vi har blivit så fantastiskt bemötta i Sverige, med värme och respekt och det är så Sverige är. Jag vill passa på att tacka alla.

Vill ha ett jobb 

Det stora målet för maskiningenjören från Syrien är att få ett jobb. Familjen har bott i Sverige i 18 månader och Mohammad Abo Naboot, som har ett långt yrkesliv bakom sig, längtar efter att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Det, förstår vi i samtalet före träningen, är något som vännerna i handbollsföreningen också är stöttande i. De har kontakt med arbetsförmedlingen, håller utkik och letar möjligheter.

Men praktik i föreningen är inte det jobb som Roger Bengtsson i första hand vill se för sin vän och tränarkollega.

– Du ska vara med här, träna, träffas och tjöta med oss. Men du ska ha ett jobb som ingenjör, det jobbet som du är utbildad till, konstaterar han.

[Texten har tidigare publicerats i Falkenbergsposten]

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här