Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Han köpte årets första hummer - igen

Den första lådan innehållande en hummer har precis gått under klubban på fiskeauktionen i Göteborg. Den fyra hekto tunga hummern såldes för 11 500 kronor, vilket betyder att årets kilopris blev något högre än i fjol.

-Den är lite liten men priset är det inget fel på, jag hade tänkt gå med till 15 000, säger Per-Arne Korshag från Falkenberg som köpte den första hummern.

Auktionen var lugn, buden var inte så många, och när låda nummer två auktionerades ut var kilopriset nere på 530 kronor.

-Jag tycker att kilopriset blev bra, säger Henrik Johansson, nöjd auktionsförrättare, till TT:s reporter på auktionsgolvet.

Johanssons uppgift om att vikten på premiärhummern var 0,4 kilo ger ett kilopris på 28 750 kronor, något högre än fjolårets 28 000.

– Jag var beredd att lägga 15 000 den här gången, men det gick lite trögare i år, konstaterar Per-Arne Korshag när han är tillbaka i Falkenberg.

Tillgången på hummer uppgavs vara något skralare än normalt på grund av gårdagens väder när hummerfiskarna skulle gå ut.

Två gånger i veckan stiger han upp i ottan för att åka till fiskeauktionen. Humrarna han köpte i fjol gavs bort. Dels till bankchefen som ställde upp med ett lån så att Korshag kunde starta sin rörelse, dels till en överläkare i Lund som botade Per-Arne från cancer.

Se också: Hon ska få äta årets första hummer (TV)

Företaget har numera bytt namn till Korshags (hette tidigare Falkenbergs Laxrökeri) och Per-Arne är kvar som rökmästare. Men rörelsen har överlåtits till barnen Niklas och Pernilla.

– Det behövs lite nytänk och de har ju nominerats till Årets Marknadsförare i Halland. Niklas bor kvar här i Falkenberg medan Pernilla jobbar både här och i Stockholm.

På senare år har kilopriset trissats upp till astronomiska summor i hetsen om att få uppmärksamhet för att just ha kommit över den första fångsten. 2012 blev prislappen 102 000 kronor kilot.

Och det kan skilja uppemot 40 000 kronor i kilopris mellan den första och andra lådan som säljs.

Kustbevakningen har bråda dagar under hummerfisket, särskilt när de första tinorna dras.

- Vi går ombord och kontrollerar så inga för små humrar eller rombärande honor har fångats. Minimimåttet är åtta centimeter. Det är alltid några som missar reglerna och det kan så klart kännas surt att få slänga tillbaka humrarna, säger Jesper Bäckstedt, vakthavande befäl på kustbevakningen.

Läs också: Inget rekordpris för hummer i år (2013)

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här