Hallarnas Hembygdsgård får upprustningspengar av länsstyrelsen

En bit kulturhistoria i Boberg ska lagas med en bit åker från trakten. Hallarnas Hembygdsgård i Falkenberg får upprustningspengar från länsstyrelsen.

ANNONS
|

Hallarnas Hembygdsgård i Boberg är ett känt inslag i trakten. Skicket har varierat under åren och uppmärksamheten från ägare har ibland varit mindre omfattande.

Idag tillhör gården Susedalen Kraft AB och kom med på köpet när bolaget köpte den intilliggande vattenkraftstationen 2005. Fyra år senare, år 2009, lades stora resurser på att återställa Hallarnas hembygdsgård till sin forna glans.

– Vi fick den på halsen när vi köpte stationen och har fått lägga ut mycket pengar för att få ordning på den. Men det har givit mycket nöje. I festlokalen där inne har det varit ett antal bröllop och bägge mina barnbarn är döpta där, säger Lars-Åke Östergren, delägare i Susedalens Kraft AB.

ANNONS

I höstas yttrade sig nya problem på gården som krävde uppmärksamhet. Det gräsbeklädda taket på den mittersta delen av byggnaden började hasa ned och stöttas nu upp med träpålar.

– Eftersom det är gräsbevuxet är det lite speciellt att laga. Sen är det även björknäver undertill. Det finns en man som klarar av detta, han skär av en gräsbård på en åker han har tillgång till någonstans och lägger upp på taket.

När länsstyrelsen besökte vattenkraftverket i ett annat ärende för en tid sedan passade Lars-Åke Östergren på att visa taket och önskade bidrag för att få det lagat.

– De ringde häromveckan och lovade 100 000 kronor. Det går åt mer än det dubbla att laga men det hjälper oss väldigt mycket.

Är gården värd besväret?

– Den kostar mycket pengar för oss varje år. Men det är som det är. Det är inte aktuellt att sälja den, säger Lars-Åke Östergren.

ANNONS