Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallandstrafiken föreslår nedskärningar i Falkenbergs kollektivtrafik. Bild: Alma Tallborn
Hallandstrafiken föreslår nedskärningar i Falkenbergs kollektivtrafik. Bild: Alma Tallborn

Hallandstrafiken vill dra in flera bussturer i Falkenberg

Falkenbergs toppolitiker reagerar starkt på Hallandstrafikens förslag att dra in på bussturer i Falkenberg. Nio av Falkenbergs busslinjer påverkas.

Hallandstrafiken har drabbats hårt av pandemin. Resandet minskade drastiskt under 2020 och bolaget föreslår nu en plan på hur 17 miljoner kronor ska sparas in under 2022.

Förslaget har gått ut på remiss till kommunerna i regionen. När frågan hamnade hos Falkenbergs kommunstyrelse var det en chock, enligt ordförande Per Svensson (S).

– Det är många linjer både på landsbygden och i stan som påverkas. Det är ett ganska stort steg tillbaka för kollektivtrafiken i kommunen och är lite av en chock nästan. Det är jättemärkligt med tanke på den klimatsituation vi befinner oss i.

I Falkenberg rör det sig om nio av 17 busslinjer som kan påverkas. Bland annat går busslinje 2 över från kvarts- till halvtimmestrafik, bussturer från Halmstad minskar och kortas och flera linjer till och från Ullared går över till anropstrafik under helger. Anropstrafik innebär att bussen inte kommer efter en fast tidtabell utan måste beställas.

– Ullared är ju en enormt stor arbetsplats och att dra in trafik på helgerna dit är verkligen inte bra. Sen är det inte heller bra med fler stopp på Öresundstågen, blir pendlingstiden till Göteborg för lång kommer folk inte kunna bo här och arbetspendla dit, säger Anneli Andelen (C).

Hallandstrafikens ordförande svarar på kritiken

Gösta Bergenheim (M) från Varberg är ordförande i Hallandstrafikens styrelse. Han menar att bolaget måste få ner sina kostnader då både intäkter och efterfrågan fortsätter vara låg för resande i kollektivtrafiken.

– För närvarande blöder vi väldigt mycket pengar. Att köra tomma bussar är varken hållbart ekonomiskt eller för miljön. Vi kan inte locka tillbaka resenärerna så länge som Folkhälsomyndigheten uppmanar folk att inte åka.

Tror ni att de fortfarande uppmanar till det år 2022?

– Varken du eller jag vet hur det ser ut 2022. Pandemin kanske är över men vi kommer förmodligen befinna oss i ett post-coronaläge. Folk som har lång till jobbet kanske fortfarande jobbar hemma och många har redan börjat cykla till jobbet istället för att ta bilen. Det tror jag kan hålla i sig även efter pandemin.

Hur många tror du cyklar mellan Ullared och Älvsered?

– Jag tänker mer på de halvlånga sträckorna. Vi har fortfarande samma ambition att öka resandet i Halland och när vi ser att detta är över och efterfrågan ökar kan vi försöka locka tillbaka resenärerna, säger Gösta Bergenheim.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här