Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstrafiken.
Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstrafiken. Bild: Kalle Pettersson

Hallandstrafiken: Vi har tagit hänsyn till mindre företag

Hallandstrafiken anser sig ha utformat upphandlingen för skolbusstrafiken i Falkenberg och övriga Halland på ett sådant sätt att mindre bussbolag kunde lägga anbud.

ANNONS
|

Skoltrafiken och linjetrafiken upphandlades tillsammans och skoltrafiken var den stora delen av trafikvolymen i de olika paketen.

– Det är ingen anledning i sig för att ett mindre företag inte kan köra, säger Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstrafiken, som ger exemplet Ätrans Buss som kört både skol- och linjetrafik.

Redan i det tioåriga avtalet som löper ut till sommaren har skol- och linjetrafiken upphandlats ihop.

– Vi har sett att det har gett en god synergi. Till exempel kan trafikföretag erbjuda bättre anställningar till en del chaufförer, vilket var ett perspektiv att vi lade ihop det. För skoltrafiken körs under 180 dagar och inget under sommaren.

ANNONS

– För Strandbergs Buss har det kanske inte varit ett problem eftersom de haft andra beställningsuppdrag. Men för andra små lokala företag har det varit svårare att kombinera skoltrafiken utan beställningsuppdrag, säger Daniel Bernhardt.

I dagens avtal har Strandbergs Buss enbart kört skoltrafik i Falkenberg som underentreprenör.

– I en upphandling finns det alltid vinnare och förlorare. Jag har stor respekt för de trafikföretag som har förlorat och som levererat en god tjänst under åren. Men vi är skyldiga att upphandla och konkurrensutsätta och vi har tagit hänsyn så att mindre företag ska kunna lägga anbud, menar Daniel Bernhardt.

LÄS MER:"Kommunen sticker en kniv rakt in i ett öppet sår"

ANNONS