Hallands äldsta bygdegård finns i Heberg och fyller 100 år

Hallands äldsta bygdegård finns i Heberg och fyller 100 år i helgen. Det skulle firats i dagarna fyra. Men en pandemi kom emellan. Föreningens historia finns i alla fall dokumenterad i en jubileumsskrift.

ANNONS
|

– Jag tycker det är häftigt att ungdomar tog initiativet till att starta föreningen. Trots att de blev motarbetade av kommunen, säger ordförande Lars Hillertz som ställt samman jubileumsskriften.

Under första halvan av 1900-talet var samlingslokaler en bristvara. Men SLU (Svenska landsbygdens ungdomsförbund) hade en förening i Årstad och Skrea socknar som såg till att en byggnadsförening bildades. Den köpte in smedjan i Heberg. Smeden hade emigrerat till Amerika och huset gjordes om till bygdegård som invigdes 23 augusti 1920.

Fyra dagars firande ställdes in

De första åren var lite jobbiga ekonomiskt och det har med tiden varit en del ägarbyten. Sedan 2004 ägs fastigheten av Hebergs Bygdegårdsförening som hyr ut den flitigt. Förra året hade man 290 uthyrningstillfällen och det mesta tydde på att det skulle bli över 300 i år innan coronan slog till och även stoppade helgens planerade jubileum.

ANNONS

– Vi hade tänkt fira torsdag till söndag. Det skulle varit jubileumsmiddag, teater för barnen, dans och annat. Flera av dem som hyr in sig här skulle visa upp sin verksamhet, berättar Lars Hillertz.

Han tar emot i bygdegården tillsammans med vaktmästare Anita Stensson som ansvarar för bokningarna.

– Anita är spindeln i nätet och den absolut viktigaste personen i föreningen, säger Lars.

Föreningen har inga medlemmar i vanlig bemärkelse utan består av 134 andelsägare med sammanlagt 195 andelar (man kan äga mer än en andel).

Mest privata fester nu

Normalt sett är det verksamheter flera gånger i veckan i bygdegården. För närvarande står det inte helt stilla men är betydligt mindre än det brukar vara.

– Nu är det mest privata fester för mindre sällskap. Vi kan placera ut borden så att folk sitter lite från varandra. Barnkalas är till exempel väldigt populärt, förklarar Anita som varit med i föreningen sedan 1990.

– Vi är en ganska liten bygdegård med plats för maximalt 140 personer. Förra året hade vi Krister Classons Beatleskonsert och det blev sånt tryck att vi fick boka två föreställningar efter varandra, fortsätter Anita.

Svårplanerat

Pandemin gör det svårt att planera för framtiden. Taket ska målas om utvändigt och det är redan på gång. Sedan finns planer på sikt för solceller på taket.

ANNONS

Många bygdegårdsföreningar har det svårt ekonomiskt i coronatider. Men i Heberg är det ingen kris.

–Vi går med förlust just nu men har en solid ekonomi. I och med att allt arbete utförs ideellt har vi inga stora kostnader. Dessutom ligger vi bra till mitt i Halland. Närheten till motorvägen gör att många länsorganisationer väljer att lägga möten här. Så vi kommer att rida ut stormen, menar Lars.

ANNONS