Prisutdelning vid Hagbards galge med LLUH:S ordförande Tore Holmefalk, Peter Adler i hembygdsföreningen och Julia Kabell som är projektledare på LLUH.
Prisutdelning vid Hagbards galge med LLUH:S ordförande Tore Holmefalk, Peter Adler i hembygdsföreningen och Julia Kabell som är projektledare på LLUH. Bild: LLUH

”Hagbard och Signe” gav pris till Asige

Asige hembygdsförening får pris av LLUH för sitt teaterprojekt ”Hagbard och Signe”. Föreställningen sålde slut förra gången och föreningen planerar att spela den igen nästa år.

ANNONS
|

LLUH är en förkortning för Lokalt ledd utveckling Halland (tidigare Leader-kontoret) och delar varje år ut priset Årets landsbyggare i några olika kategorier. Asige hembygdsförening får pris i kategorin entreprenörskap i föreningslivet för sitt sätt att hitta löpande intäkter.

”Detta har de bland annat gjort genom sin fantastiska uppsättning av Hagbard och Signe vid fornminnet Hagbards galge - ett teaterprojekt som engagerade nästan en tredjedel av bygdens invånare och som har sålt slut alla sina föreställningar på kort tid. Asige hembygdsförening skapar levande historia av och för sin bygd”, skriver LLUH i motiveringen.

– Vi fick över en halv miljon av dem för den första uppsättningen 2018. Det var villkorat så att vi måste gå mot en ökad självfinansiering och det kan man säga att vi gjorde med en matmarknad året efter. ”Signes visthusbod” drog ungefär 3000 personer och gav ett gott finansiellt tillskott till föreningen, säger en glad Peter Adler.

ANNONS

Tanken var att spela föreställningen vartannat år, men det satte pandemin stopp för i år. Förhoppningen är nu att kunna spela igen nästa år i slutet av sommaren. Då planeras för sju föreställningar, två fler än förra gången.

– Vi hade ett jäkla tryck på biljettförsäljningen med utsålt nästan en månad i förväg 2018. Det var som en väckelserörelse här och har haft en varaktig effekt på stämningen i byn. Folk umgås mycket mer än tidigare. Nu begränsas det av coronan men så länge det var varmt ute träffades vi för att grilla och göra andra saker, säger Peter Adler.

LÄS MER: Hagbard & Signe ställs in

LÄS MER: Asige laddar för skördegille med teater

LÄS MER: Vikingadrama med smittande energi

LÄS MER: Tragisk vikingasaga engagerar bygden

ANNONS