Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Höstens trender: Marmorlook och träimitation på kakel

Kakel med träimitation och plastmatta med betongkänsla. Det är några av höstens trender på golv.

– Det är nästan läskigt likt. Inte så många vågar välja träimitation på badrumsgolvet, men det ger en väldigt varm och härlig känsla med slitstarkt golv i till exempel en hall, ett kök eller ett uterum, säger Martin Andersson, som är arbetsledare på Kakel och Bygg i Falkenberg.

Hösten är tillsammans med våren den stora bygg- och fixartiden när det gäller badrum och tvättstugor. Sommaren är avsatt för altanbyggen och andra uteprojekt sedan är det andra högtider som sätts i fokus.
– Alla måste ha klart allt till jul och midsommar, ibland känns det som att jorden går under två datum om året, säger Martin och skrattar.

– Man lär sig med åren att inte boka in några nya renoveringar och kunder några veckor före jul och midsommar, för kunden vill inte ha hantverkare hemma när det är dags för julmys och midsommarfest. Det städas och fixas iordning med annat då. Det är bättre att ta det efteråt, fortsätter han.

Klinkers vanligast
I många år har kakel och klinker varit det överlägset mest valda materialet. Men nu börjar även plastmattan komma. En del säger att den kommer tillbaka, men Martin menar att det är som en helt ny produkt nuförtiden om man tittar bakåt. Även om plasten och funktionen är densamma är utseendet helt förändrat.
– Tillverkarna har verkligen lagt ner tid och pengar på att göra dem riktigt snygga. Förr var ju mönsterbilden inte lika fin som nu. Jag skulle själv kunna tänka mig att ha en plastmatta nu, säger Martin.

Han är en av de från Kakel och Bygg i Falkenberg som åker runt till kunder för att titta på jobb, diskutera utseende, ombyggnad och material. Sedan åker han hem och räknar för att lämna en offert till kunden.
– Jag gör allt sälj-jobb och koordinerar sedan så att det kommer ut hantverkare och gör klart jobbet.

Mest vitt och grått
Fortfarande är det vitt med grått golv som säljer mest när det gäller badrum. Men några större utsvävningar gör folk sällan.
– Man gör en badrumsrenovering en gång, sen inte mer oftast, då vill man välja något som inte blir omodernt och satsar på klassiska färger och mönster, förklarar Martin.

Han kommer från Coop Bygg, där han arbetade i ungefär tio år innan han blev handplockad, efter en rekommendation från en gammal kollega, till sitt nuvarande jobb. Där har han nu varit i närmare tio år och är väldigt nöjd med det.
– Jag har jättemycket med mig från den tiden på Coop/B&W. Där var sortimentet stort och brett och jag kan småsnacka med kunder om allt möjligt. Det händer allt som oftast när man är ute och tittar på jobb att kunden ”svävar iväg” på lite annat ”när man ändå är där”. Då är det ett mervärde att ha erfarenhet från olika yrken. Eftersom jag är säljare och inte montör känns det viktigt och mer trovärdigt för mig att jag kan en hel del om branschen och varorna ändå, säger Martin.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här