Det kan bli dyrare att utnyttja Klitterbadet nästa år.
Det kan bli dyrare att utnyttja Klitterbadet nästa år.

Höjda avgifter på Klitterbadet och minskad städning

Minskad städning av offentliga miljöer och något höjda avgifter på Klitterbadet. Det är två exempel på hur kultur-, fritids- och teknikförvaltningen föreslår att man kan göra effektiviseringar.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige beslutade i juni om rambudgeten för 2021 och förvaltningarna fick i uppdrag att se över var man kan spara på grund av tuffa ekonomiska tider. För kultur-, fritid och teknik handlar det om föreslagna besparingar på cirka fem miljoner kronor nästa år.

– Den största delen av effektiviseringarna är redan gjorda och hälften handlar om förändringar i vår organisation. Man har till exempel minskat på vakanta tjänster som inte har tillsatts, säger förvaltningschef Maria Sjödahl,

– En annan stor post är att man tittat över energin genom att ta in ledlampor, solceller och andra energibesparande åtgärder som vi även ur miljöhänseende gjort eller håller på att göra.

ANNONS

Sänkt ambitionsnivå

Maria Sjödahl tillträdde som ny förvaltningschef så sent som 1 oktober och håller på att sätta sig in i hur förvaltningen fungerar. Hon konstaterar att det blir sänkt ambitionsnivå på några punkter i förvaltningens förslag.

– Vi kommer att ha färre men större sopkärl för att förenkla soptömningen. Det blir också minskad städning av vissa fastigheter och offentliga miljöer. När det gäller städning av fastigheter är det enbart utomhus det gäller.

Hur kommer allmänheten att märka minskade ambitionsnivåer?

– Man minskar kanske antalet växter i vissa blomsterurnor. Ambitionsnivån på klippning och grässkötsel blir också något sänkt.

Det har ju förekommit en del kritik från allmänheten om nedskräpning och skötseln av allmänna platser?

– Vi kommer att göra en uppföljning på åtgärderna och skulle det dyka upp klagomål får vi titta på det. Som i somras när det var mycket nedskräpning på stranden. Min tanke när jag läste om det var att det var extremt mycket folk och då får man ta höjd efter det.

Höjda avgifter

Något höjda avgifter och priser på Klitterbadet och andra anläggningar har också aviserats.

– Det är sånt som man tittar på varje år och för Klitterbadet är det väldigt blygsamma höjningar i så fall. Det handlar inte om många kronor per badtillfälle per person. Men detta är bara förslag från vår sida. Det är politikerna som ska ta beslutet, konstaterar Maria Sjödahl.

ANNONS

Kultur-, fritids- och tekniknämnden har sitt nästa sammanträde på torsdag och ska ta ställning till förslaget då.

LÄS MER: Klart med ny förvaltningschef i Falkenberg

ANNONS