Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenbergs kommun har fått in 460 ansökningar till de kommunala sommarjobben.
460 ungdomar har skickat in ansökan till kommunalt sommarjobb. Bild: Daniel Elfvelin

Högt söktryck på Falkenbergs kommunala sommarjobb

Arbete inom förskola och fritids står högst upp på listan om ungdomarna i Falkenberg får välja. Samtidigt har platserna inom barnomsorgen har blivit färre på grund av risken för smittspridning.

460 ungdomar har sökt Falkenbergs kommunala sommarjobb, en markant ökning jämfört med de 300 sökande under motsvarande tid förra året.

– Det är betydligt fler. När ansökningstiden gick ut förra året var corona något som bara fanns i Kina. Vi öppnade senare upp ansökningen igen eftersom många förlorade jobbet de hade fått. Jämfört med den siffran har vi ungefär lika många sökande nu, säger Berit Martinsson, praktiksamordnare på kommunens arbetsmarknadsavdelning.

Av de 460 som har sökt är ungefär 300 kvalificerade. Kraven baseras på ålder, bokföringsadress och att de inte har haft ett kommunalt sommarjobb tidigare. Som det ser ut just nu kan kommunen erbjuda omkring 150 platser.

– Vi hoppas kunna utöka det om vi får mer medel. Förra året fick vi både statliga medel och extra anslag från kommunen.

Färre platser inom barnomsorgen

De kommunala sommarjobben kommer även i år att påverkas av coronapandemin. Bland annat har platserna inom barnomsorgen minskat påtagligt.

– Barnomsorgen har gått ner väldigt mycket av naturliga skäl. De försöker hålla sig till sin egen personal eftersom det finns risk för smittspridning helt enkelt.

Det som flest ungdomar vill jobba med i sommar är just förskola och fritids. Även arbete i föreningar, såsom vaktmästeri och på idrottsplatser, är populärt. Arbetsmarknadsavdelningen satsar hårt på att skapa nödvändiga jobb utomhus där det är mindre risk för smittspridning.

– Vi får uppgifter från parkförvaltningen så vi satsar extra på parkarbete och att anställa handledare till detta. Förra året hade vi sommarvärdar på stranden och det kommer vi att ha i år också, säger Berit Martinsson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här