Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Högstadieskolorna gör sig redo för undervisning på distans

Nästa vecka stänger högstadieskolorna i Falkenberg, för att minska smittspridningen av covid-19. Eleverna kommer att undervisas på distans trots en viss oro hoppas rektorerna på det bästa.

På onsdagen blev det klart att högstadieelever i alla Hallands kommuner kommer att distansundervisas de första två veckorna på terminen. Catarina Bergh Lundin är rektor på Söderskolan i Falkenberg och hon berättar att man var redo för beskedet.

– Eleverna är förberedda eftersom vi redan använder många digitala verktyg i undervisningen. Utmaningen för lärarna blir att hantera gruppen och få eleverna att ta eget ansvar, säger Catarina Bergh Lundin, rektor på Söderskolan i Falkenberg.

Klarar högstadieeleverna att ta ansvar för sina studier på distans?

– Personalen är väldigt orolig för hur det ska gå för elever med särskilda behov. Förhoppningsvis gäller det inte så lång tid, men initialt kommer det att vara kämpigt.

LÄS MER: Högstadieskolor går över till distansundervisning

Även om flera skolor var mer eller mindre förberedda på att beskedet om distansundervisning skulle komma är tiden för planering inte särskilt lång.

– Vi har fredagen på oss och vi kommer att arbeta intensivt med att lägga upp en plan för hur vi ska göra det här, säger Ulf Nyborg, rektor på Tullbroskolan, och fortsätter:

– Det här kom inte som en blixt från klar himmel. Vi har prövat att ha lektioner på distans innan jul och det gick bra. Eleverna kommer i princip att kunna följa det schema som de redan har och vi kommer att ta lärdom av hur man gjorde med gymnasieskolornas distansundervisning.

Även lärarna på Tullbroskolan kommer att i så stor utsträckning som möjligt arbeta hemifrån under den här perioden. Eftersom det är en 6-9-skola kan även eleverna i årskurs 6 kan komma att få distansundervisning. Det beslutet är inte fattat än. Elever med specifika behov kommer att kunna fortsätta gå till Tullbroskolan.

Så blir det med skollunchen under distansundervisningen

När det gäller skolmaten i kommunen säger Agneta Elofsson, verksamhetschef för kostservice, att elever kommer att få möjlighet hämta varm mat på skolan varje dag.

– Skollunchen är lagstadgad så det måste vara klart till på måndag. Vi har en bra dialog med Barn- och utbildningsförvaltningen och det kommer att bli en bra lösning.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här