Här tänder Stefan tusentals lampor i trädgården

Det började i liten skala när barnen gick på dagis. Sedan dess har Stefan Anderssons trädgårdsbelysning i Falkenberg ökat för varje år.
– Det har blivit en tradition, säger han.

ANNONS
|

Det börjar skymma när vi kör in på Syrsevägen i Ringsegård. Men i slutet av vägen lyser området upp. På det gamla huset, som har anor från 1860-talet, och i trädgården myllrar det av små lampor. Husägaren Stefan Andersson står nöjt och blickar på sitt verk.

– Jag vet inte hur många lampor det är, men det kan nog vara 5000-6000 i alla fall.

Han har själv tillverkat hjärtan, stjärnor, snögubbar och julgranar med hjälp av armeringsjärn som han beklätt med ljus. Hela idén med belysning i trädgården började för nästan 20 år sedan.

– När barnen gick på dagis började jag i liten skala. Sedan dess har det blivit en tradition och jag har byggt på med något varje år, säger han.

ANNONS

Jultändardagen blev inställd

Vanligtvis bjuder Stefan och hustrun Anette in vänner första advent för att grilla korv och därefter tända upp alla lampor. Den stora jultändardagen som de kallar den. Sedan får lamporna sitta kvar till dagen efter Stefans födelsedag, 29 januari.

I år ställdes jultändardagen in på grund av coronapandemin men Stefan tvekade inte att tända upp i trädgården ändå.

– Det är nästan ännu viktigare i år med de tider som är. Det är trevligt med lite ljus, säger han.

Vad får du för respons?

– Folk brukar stanna och titta. Det var två äldre damer som gick förbi här i går. De sa: ”Här måste man gå förbi när det är mörkt”. Och barnen älskar det, de brukar kalla det för pepparkakshuset, säger han.

Hans egna barn, Ida och Pontus, har båda passerat 20 år men för framför allt Ida är julbelysningen fortfarande viktig.

– Det var något år när jag hade mycket på jobbet som jag sa att det kanske inte blir något. Det slutade med att jag gick med pannlampa fram till halv ett på natten och spikade lampor, garvar han.

Ska utse snyggast hus

Han har satt en sensor som gör att lamporna släcks automatiskt tio minuter innan solen går upp och tänds tio minuter efter solens nedgång. Några planer på att sluta med julbelysningen finns inte.

ANNONS

– Jag kör på tills jag ligger i graven. Det är inte bara för Idas skull, jag tycker det är rätt kul själv. Annars hade jag inte gjort allt det här, säger han.

Tidningen får också kontakt med Emmely Lindeblad som gillar julbelysning så mycket att hon ska starta en omröstning på Facebook om de finaste husen i kommunen.

”Jag tycker själv det är kul. Vi bor i Långasand och här är så mörkt och trist på vintern, så vi har rätt många slingor på huset med”, skriver hon.

Återstår att se vilket hus som är bäst dekorerat.

ANNONS